Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Sista danska barnet evakueras från IS-läger

TT-Ritzau

Publicerad 2024-08-29 14.09

Högsta domstolen i Danmark har beslutat att en åttaårig pojke tillsammans med sin mamma ska evakueras till Danmark från al-Roj-lägret i Syrien. Arkivbild.

En åttaårig pojke och hans mamma ska evakueras till Danmark från al-Roj-lägret i Syrien, efter ett beslut i Danmarks högsta domstol. Därmed kommer samtliga danska barn som hållits fångna i läger i Syrien att ha evakuerats.

Pojkens mamma har fråntagits sitt danska medborgarskap eftersom hon 2014 reste till Syrien. Hon har även somaliskt medborgarskap.

Att inte erbjuda pojken en evakuering till Danmark tillsammans med mamman skulle vara en kränkning av konventionen om de mänskliga rättigheterna, slår domstolen fast.

Beslutet går på tvärs mot tidigare domar i tings- och hovrätt (by- och landsret), där mamman nekades evakuering eftersom hon inte är dansk medborgare.

Pojken har befunnit sig i lägret sedan 2019 och danska läkare som besökt lägret har rapporterat att han lider av omfattande hälsoproblem.

Kurdiska styrkor i nordöstra Syrien håller människor som fångar i två stora läger – al-Hol och Roj – samt i en rad mindre anläggningar. Fångarna är personer som befann sig i områden som under en tid kontrollerades av IS och som bedöms kunna kopplas till terrorrörelsen.

– Jag är stolt och glad över att det lyckades. Vi har pratat med pojkens familj och de är lyckliga. Så det är en fantastisk dag för alla, säger advokat Christian Dahlager, som företräder pojken och hans mamma.

Fallet har drivits av föreningen Repatriate the Children Denmark.