Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Expert: Risk för tredje intifada på Västbanken

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 13.52 | Publicerad 13.23

Israel spelar ett högt spel med sin pågående offensiv på Västbanken, enligt Mellanösternkännaren Anders Persson.

Han ser risk för en tredje intifada – och att det palestinska styret på Västbanken kollapsar.

På knappa två dagar har israeliska styrkor dödat minst 17 palestinier i koordinerade räder mot fyra områden på ockuperade Västbanken.

Operationen är den största på länge, enligt Anders Persson, statsvetare på Linnéuniversitetet och expert på Israel-Palestina-konflikten.

– Dödstalet tickar uppåt och vi ser Israel använda kraftigare vapen än tidigare, säger han.

De dödade uppges tillhöra olika väpnade islamiströrelser. Det är logiskt att Israel vill slå ut grupper som Hamas och Islamiska jihad även på Västbanken, menar Anders Persson – men riskerna är stora.

– För mig är det lite av ett mysterium att Israel gör det här just nu, säger han.

”Anarki och kaos”

– Västbanken har drygt 300 kilometer gräns till Israel. Den är porös, med hål och luckor och mycket mindre kontroll än gränserna mot Gaza och Libanon. Man kan fundera över riskerna med att genomföra den här typen av storskalig attack där.

Persson ser tre stora risker. Dels finns risk att våldet mynnar ut i ett nytt palestinskt uppror – en tredje intifada – något ett flertal bedömare varnat för i åratal, säger han.

Men våldet riskerar också leda till att Palestinska myndigheten (PA), som styr på Västbanken, kollapsar. President Mahmud Abbas styre är klämt från alla håll och kanter, säger Persson.

– En kollaps skulle innebära anarki och kaos. PA är den häst som internationella samfundet satsat sina pengar på för ett framtida styre över Gaza. Kollapsar de så faller den planen.

”Klar eskalering”

En tredje farhåga är att den israeliska offensiven på Västbanken får väpnade grupper att återuppta sina självmordsbombningar mot Israel. På onsdagen manade Khaled Mashal, mångårig ledarfigur inom Hamas, enligt The Times of Israel till just det.

Tidigt 2000-tal, under den andra intifadan, dödades hundratals israeler i en rad dödliga bombdåd.

Situationen blir alltmer prekär, konstaterar Anders Persson.

– Det är särskilt allvarligt eftersom det saknas långsiktiga politiska lösningar i de här konflikterna – Gaza, Libanon och Västbanken. Av allt att döma saknas det även förutsättningar för att få kortsiktiga vapenvilor på plats.

På onsdagen öppnade Israels utrikesminister Israel Katz för tvångsförflyttning av palestinier på Västbanken, precis som i Gaza. Sker det är det första gången sedan Israel ockuperade området 1967, enligt Persson.

– Det är ingen tvekan om att det är en klar eskalering och en väldigt allvarlig situation.

ANNONS