Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Pressade anhöriga till sjuka kan få stärkt stöd

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2024-08-28 12.01

Utredaren Gunilla Malmborg (till vänster) överlämnar betänkandet "Stärkt stöd till anhöriga" till äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Vuxna anhöriga till svårt sjuka ska erbjudas ett personligt stöd – någon att ringa till och få hjälp med sina frågor i en särskilt pressad situation.

Även barn i en sjukdomsdrabbad familj ska garanteras stöd, föreslår en utredning.

Omkring 1,3 miljoner svenskar vårdar och stöttar en anhörig som är äldre, har en funktionsnedsättning eller är långvarigt sjuk. I Tidöavtalet utlovades en anhörigsatsning, och nu finns förslagen på regeringens bord.

– Anhörigas situation handlar om att lösa en folkhälsofråga. Var fjärde anhörig blir också själv sjuk så det är viktigt att samhället kan stödja, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) vid en pressträff där hon tog emot betänkandet.

”Någon att ringa”

Ett av utredaren Gunilla Malmborgs förslag är att vuxna anhöriga till långvarigt och svårt sjuka, och som knäar under ansvaret och oron, ska ha lagstadgad rätt till en anhörigkontakt.

– Någon att ringa till, någon som kan ge ett stödjande samtal, ta initiativ till möten med andra aktörer, någon som lyfter fram den anhöriges egna behov, säger Gunilla Malmborg.

Därutöver föreslås ett förtydligande i socialtjänstlagen, med innebörden att anhöriga generellt ska erbjudas information och vägledning, utöver andra former av stöd.

Barns behov

Även minderåriga barn till sjuka bör få stärkta rättigheter, föreslår utredningen. Syftet är att fler barn och syskon i ett tidigt skede ska erbjudas stöd när svår sjukdom drabbat familjen.

– Barn riskerar att inte uppmärksammas tillräckligt tidigt, säger Gunilla Malmborg.

Utredningen hade också i uppdrag att se över behovet av en ny stödlinje för anhöriga, och landar i att det är mer effektivt att stötta redan befintliga. Däremot föreslås en särskild informationsportal för att lotsa hjälpsökande rätt, exempelvis på 1177.se.