Omstridd apartheidhjältinna död

TT-Reuters

Uppdaterad 2018-04-03 | Publicerad 2018-04-02

Den sydafrikanska apartheidmotståndaren Winnie Madikizela-Mandela har avlidit, 81 år gammal.

Hennes kamp mot rasförtrycket gav henne hjältestatus, men samtidigt solkas hennes minne av inblandning i flera grova brott.

"Winnie Madikizela-Mandela avled stillsamt efter en lång sjukdom för vilken hon har vårdats från och till på sjukhus sedan årsskiftet", meddelar Mandelafamiljen i ett uttalande som återges av nyhetsbyrån Reuters.

Madikizela-Mandela var tidigare gift med den sydafrikanske frihetskämpen och expresidenten Nelson Mandela, som satt inspärrad i 27 år och släpptes 1990.

Winnie Madikizela-Mandela blev känd världen över för försöken att få sin make fri. Hon drev också en energisk kamp för svartas rätt i Sydafrikas kåkstäder. Hon bannlystes från sitt hem i Soweto, men trots ständiga hot, trakasserier och återkommande fångenskap i säkerhetspolisens isoleringsceller fortsatte hon att göra motstånd.

"Unik roll"

Sydafrikaexperten Magnus Walan, som träffat Winnie Madikizela-Mandela flera gånger, konstaterar att hon hade en unik roll inför frisläppandet av dåvarande maken:

– Det finns en fantastisk berättelse om hur hon på ett flyg hamnar bredvid Sydafrikas dåvarande justitieminister – och hur hon lyckas övertyga honom om att besöka Mandela i fängelset. Och justitieministern gör det. Senare övertalar han också (president) Botha att ta kontakt med Mandela, vilket var de första stegen i förhandlingsprocessen, säger han till TT.

Men hennes rykte fläckades svårt av uppgifter om den våldsamma framfart som hennes beryktade livvaktsgäng ägnade sig åt. Hon dömdes 1991 som medskyldig till mordet på en 14-årig pojke, men ett sexårigt fängelsestraff mildrades senare till böter.

Mycket våld

Under denna tid präglades Sydafrika av mycket våld. Nelson Mandelas hustru väckte uppmärksamhet med sin hårda retorik och för att hon förespråkade så kallad "necklacing" – som innebär att man träder ett gummidäck fullt med bensin över armar och bröst på en person och tänder på. Ett uppmärksammat citat från Winnie Madikizela-Mandela lyder: "Med våra tändsticksaskar och halsband ska vi befria detta land.”

– Jag tror att man måste se båda sidorna. Hon är en överlevare och hon har gjort mycket för befrielsekampen, samtidigt som hon helt uppenbart gjort saker som är djupt problematiska, säger Magnus Walan.

Den unga Winnie träffade den politiske aktivisten och juristen Nelson Mandela 1957. De gifte sig ett år senare efter att han hade skilt sig från sin första hustru. Några år hann de båda leva tillsammans – de fick två döttrar – innan han dömdes till livstids fängelse av apartheidregimen.

Paret Mandela separerade 1992 och skildes 1996. Innan skilsmässan var ett faktum hade Nelson Mandela avskedat henne från posten som biträdande kulturminister.

Statsbegravning utlyst

Innan president Cyril Ramaphosa besökte Madikizela-Mandelas familj höll han ett tv-sänt tal, där han uttryckte stor sorg.

– Vi har förlorat en mor, en mormor, en vän, en kamrat, en ledare och en ikon, sade presidenten som utlyst statsbegravning för henne den 14 april.

Även Nobelpristagaren Desmond Tutu, ärkebiskop emeritus, hyllade henne:

– Hennes modiga trots var en viktig inspirationskälla för mig och för generationer av aktivister.

Omkring 200 personer samlades också vid Madikizela-Mandelas hem i Soweto, där man sjöng och dansade. Både lokala och nationella politiker deltog i hyllningarna, och polisen stängde av gatan för trafik.