Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tre sjömän funna döda i Svarta havet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-12

Myndigheterna varnar för miljökatastrof

Kropparna efter tre döda sjömän har hittats efter den svåra stormen i Svarta havet i går.

Tio fartyg sjönk eller gick på grund.

Myndigheterna befarar den värsta miljökatastrofen på flera år.

Ett av fartygen som gått på grund vid klipporna i Kertj-sundet.

Vågorna var över fem meter höga när fraktfartyget Nachitjevan bröts itu och sjönk mot botten i Kertjsundet som förbinder Svarta havet med Azovska sjön.

Åtta sjömän försvann med skeppet och i dag fann räddningsmanskapet tre av dem i närheten av ön Tuzla.

– Vi kan bekräfta att tre sjömän från det sjunkna fartyget har avlidit. Sökandet efter de övriga besättningsmännen fortsätter, säger en presstalesman för den ryska nödsituationsministeriet till nyhetsbyrån Interfax.

4 800 ton brännolja

Under den våldsamma stormen förliste totalt tio fartyg i Kertjsundet och i norra Svarta havet. Bland dem oljetankern Volganeft-139 med nära 4 800 ton brännolja ombord. Hälften av oljan har läckt ut i sundet och spolas nu upp på stränderna i området, uppger AP.

Besättningen räddades men för Svarta havsmiljön kan olyckan innebära den värsta katastrofen på många år enligt ryska myndigheter. Saneringen kan ta år.

Ingen fara för allmänheten

Ombord på Nachitjevan och flera andra av de förlista fartygen fraktades sammanlagt 6 500 ton svavel som nu har läckt ut i området. Alexej Zjukovin från nödsituationsministeriet säger, enligt AP, att svavlet inte ska innebära någon fara för de boende runt Svarta havet. Vilken inverkan svavlet kan få på miljön är oklart.

I närheten av staden Sevastopol på Krimhalvön sjönk ett ryskt fartyg som fraktade metall. Två sjömän ur den 16 man starka besättningen drunknade.