Svårt få till regering efter Löfven
Uppdaterad 2018-09-25 | Publicerad 2018-09-24
Statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering kan röstas bort inom ett dygn.
En Alliansregering kan få uppdraget att ta över. Men Liberalerna kräver att en regering där de ingår redan före tillträdet ska ha säkrat stöd för sin första budget hos Socialdemokraterna. L accepterar inte stöd från SD.
Moderatledaren Ulf Kristersson vill för dagen inte gå in på frågan om en Alliansregering på förhand måste ha säkrat stöd över blockgränsen.
Efter den obligatoriska statsministeromröstningen, som den nye talmannen Andreas Norlèn har spikat till tidig förmiddag tisdag, börjar arbetet med att få till stånd en ny regering.
Det finns inget som tyder på att Stefan Löfven får sitta kvar. Allianspartierna och Sverigedemokraterna har sagt att de ska rösta bort honom och de har en betryggande majoritet för att göra det med sina sammanlagt 205 röster. Det behövs minst 175 för att rösta bort Löfven.
Vad som ska hända sedan är mer svårtippat. Andreas Norlén lär omgående få börja samtalen med partierna om vem som kan tänkas bilda en ny regering.
Allianspartierna anser att det självklara valet är att ge uppdraget till Moderatledaren Ulf Kristersson.
Åkesson besviken
SD-ledaren Jimmie Åkesson, som kan avgöra om Kristersson ens släpps fram, säger att SD:s förstahandalternativ inte är en Alliansregering, inte på något sätt.
– Det tycker jag att vi har varit mycket tydliga med både före och efter valet, säger Åkesson som flera gånger talat om att en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd eller medverkan från SD, är hans föredragna alternativ i det här läget.
Åkesson var efter det att riksdagen röstat bort Björn Söder (SD) från posten som andre vice talman dessutom hård i tongångarna mot Alliansen, även Moderaterna.
– Otroligt svagt, särskilt av Moderaterna. Vi släpper fram deras kandidat till talman och de släpper fram en kommunist till posten som andre vice talman. Det är svagt, säger SD-ledaren.
Han säger att om M och Alliansen vill ha SD i opposition så ska de få det.
– Vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss något inflytande, säger Åkesson.
Försäkra sig om stöd
Både Liberalerna och Centerpartiet vill att en Alliansregering som de ska ingå i först måste försäkra sig om, före tillträdet, att det finns stöd nog i riksdagen för den första budgetpropositionen. Och det måste komma från andra sidan blockgränsen, inte från SD.
TT: Kan en Alliansregering tillträda utan garantier att få igenom sin budget?
– Nej, säger Jan Björklund.
TT: Hur ska ni få sådana garantier?
– Det måste samtal utvisa. Men de samtalen kan på allvar komma i gång först när den nuvarande regeringen har avgått, när talmannen är vald och talmansrundorna har inletts, säger Björklund.
Både han och Centerledaren Annie Lööf säger att det krävs blocköverskridande stöd för en Alliansregerings budget, de tänker inte stödja sig på Sverigedemokraterna.
– De ideologiska motsättningarna är för stora, säger Björklund om varför SD-stöd inte är tänkbart.
"Krävs stöd över blockgränsen"
Annie Lööf säger:
– Om en Alliansregering ska tillträda i det här läget så krävs det stöd över blockgränsen. Det var därför som Alliansens fyra partier för en och halv vecka sedan sa att vi söker stöd över blockgränsen, för den ekonomiska politiken men också för reformer.
Vilka krav Norlén tänker ställa på den som får försöka få bilda en regering, till exempel krav på att ha tillräckligt stöd för att lotsa budgeten genom riksdagen, vill han inte gå in på.
– Det är en fråga jag kommer att fundera över, om det blir aktuellt att bilda ny regering. Men jag har inte tagit ställning till det ännu, säger Norlén.