Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Man fick självmord att se ut som mord – med ballong

Publicerad 2018-07-24

En mordutredning efter ett mystiskt brott i Florida har nu avslutats efter att polisen kommit fram till en osannolik slutsats.

En 71-åring som hittades skjuten till döds nära sitt hem hade inte blivit mördad.

I stället hade han, enligt polisen, fått sitt eget självmord att se ut som ett rånmord.

– Det är en bisarr händelse, säger psykologen Raphi Wald till CNN.

Det var en tidig morgon i slutet av januari som 71-årige Alan Abrahamson lämnade sin bostad i Palm Beach Gardens i Florida.

Klockan 5.42 på morgonen lämnade Abrahamson huset.

Fångades på övervakningskamera

71-åringen brukade varje morgon gå till ett kafé i närheten och dricka kaffe där. Den här morgonen den 25:e januari var inget undantag.

Han var klädd i shorts, mörkblå tröja och bar en keps.

Några minuter efter att ha lämnat hemmet, klockan 5.53, fångades Alan Abrahamson på en övervakningskamera i sitt kvarter. 37 minuter senare hördes ett pistolskott på samma övervakningskamera.

Vid klockan 7 hittades Abrahamsons kropp av en hund som hoppat av en golfbil och hundägaren larmade polisen.

Misstänkt mord

Den avlidne 71-åringen låg på rygg på ett fält nära villakvarteret. Han hade ett skotthål i bröstet.

Polisens tekniker hittade Abrahamsons telefon och plånbok i hans ficka. Han hade även en sax i fickan.

71-åringen brukade alltid ha hundra dollar i kontanter på sig, men de saknades. Även hans klocka var borta. Det fanns heller inget misstänkt mordvapen på platsen.

En obduktion visade att Abrahamson blivit skjuten med en kula i bröstet. Kulan hade svampat upp sig och skadat hjärta och lungor. Det konstaterades att kulan var direkt dödande.

En förundersökning gällande mord inleddes.

Svårt ärende för polisen

Mordutredarna blev snart varse att ärendet skulle bli svårutrett. Det fanns ingen hotbild mot 71-åringen. Han hade inga skulder och det fanns inget vittne som sett något den aktuella morgonen. Mordvapnet fanns inte heller att finna någonstans i närområdet.

En vecka efter händelsen hade man fortfarande inget konkret spår att arbeta med. Det fanns heller inga intressanta tips eller andra ledtrådar att följa upp.

Utredarna började försöka kartlägga Abrahamssons sista dygn i livet. Man förhörde hans hustru och två barn samt andra personer han träffat den sista tiden, men förhören gav inget.

Hade köpt ballong och helium

Först när utredarna undersökte mordoffrets dator hittade man intressanta uppslag.

I Abrahamson mejlprogram kunde polisen se att 71-åringen hade beställt en väderballong för 55 dollar. Man fick också kontakt med ett företag där 71-åringen köpt en tank med helium.

Varför hade han köpt en ballong och helium? frågade sig polisen.

Ytterligare en märklig omständighet i utredningen var att fyndplatsen låg mycket nära det ställe 71-åringen fångats på övervakningskameran. En polisman provgick sträckan, det tog bara fyra minuter. Myndigheterna ställde sig frågan vad mannen gjort de dryga 30 minuterna innan han sköts.

Gammal sökhistorik intressant

En polisman väckte frågan om det inte var frågan om ett självmord och utredarna började arbeta efter den teorin.

Om han knöt fast en pistol i en heliumballong så skulle den försvinna bort after att vapnet avlossats.

”Teorin verkar otrolig, även om det ändå skulle vara fullt möjligt”, skrev man i en rapport, enligt tv-kanalen CNN.

Utredningen fortsatte och polisen hittade en snarlik historia från tv-serien ”CSI: Las Vegas”, där en karaktär i ett avsnitt genomförde ett liknande självmord.

I sökhistoriken på Abrahamsons dator gjordes också fynd som ytterligare stödde teorin. i juli 2009 hade han sökt på ”självmord” och ”Livförsäkring självmord”.

Försäkringsmotiv

Man började misstänka att Abrahamson försökt få sin död att se ut som mord för att hans familj skulle få ut försäkringspengar, något de inte skulle få i samma utsträckning vid ett självmord.

Mycket riktigt hade 71-åringen också sökt på ”Självmordsmetoder som är omöjliga att upptäcka” under 2016. Ett år senare hade han sökt på ”hur mycket helium behövs för att lyfta ett pund”.

Bilden började klarna för polisens utredare.

Abrahamson hade inte blivit mördad, han hade tagit livet av sig. Sannolikt genom att knyta vapnet i en heliumballong som sedan for iväg med det.

Under mars månad var utredningen klar och utredarna presenterade sitt material för åklagarmyndigheten som lade ner förundersökningen gällande mord.

Följ ämnen i artikeln