Nu är det bara att fläska på

Publicerad 2016-01-09

För två år sedan skrev vi att bacon passade till allt - utom två saker.

Det var fel.

Allt blir bättre med bacon.

Glass, choklad, grönsaker, ja, till och med drinken.

Det hävdar i alla fall den norske tv-kocken och bacongurun Christopher Sjuve i sin nya bok.

Glass med ägg och bacon – eller knaperstekt bacon, doppat i choklad och hackad mandel.

Hur låter det?

Mystiskt, eller hur?

Hur det smakar?

– Fantastiskt gott! Men det tar lite tid innan man kommer på vad det är i glassen. Den som kom på det måste ha varit ett geni, säger Christopher Sjuve, känd tv-kock och matredaktör i vårt grannland.

I Sverige har han lagat mat med Tina Nordström i tv.

"Lite motströms"

Nu, när alla pratar om vegotrenden, har han kommit med en oväntad bok - en bok om bacon.

En tjock bok bara om bacon – med just titeln "Allt blir bättre med bacon", som ges ut i Sverige av HarperCollins Nordic AB.

– Så är det. Jag har verkligen försökt, men jag har inte lyckats i jakten att hitta något som inte blir minst lika gott – eller godare - med bacon, säger Christopher Sjuve.

– Det är lite motströms, men bacon är världen bästa ingrediens – och ingen har skrivit en ordentlig och bra bok om det, så då gjorde jag det.

Och tvärt emot många andra hävdar att bacon faktiskt kan leda till bättre och sundare matlagning.

– Alla kommer ändå inte bli vegetarianer  och bacon är faktiskt den bästa vägen att äta sunt. Ett paket bacon gör bara en grön sallad, torsken eller en pasta med sparris godare, säger Christopher Sjuve.

– Alla älskar bacon - det är sällan man träffar någon som inte gör det. Vi är födda att älska doften av bacon.

Många gör det i alla fall – det blev den norske miljadären Petter Stordalen varse när han tog bort frukostbaconet från sina hotellkedja.

Gästerna rasade – och strax stod bacon på menyn igen.

Sylt och brownies

Men bacon passar inte bara till frukosten – det visar Christopher Sjuves nya bok.

Tvärtom – bacon passar till allt.

Till sylt, pannkakor, wraps, våfflor, avokado, nachos, lax, brownies, tapenade, marshmallows, till och med Bloody Maryn – allt blir godare med bacon, hävdar tv-kocken.

Sillen glömde han dock – pepparrots- och baconsill är en ny favorit hemma.

Men favoritdadlarna fanns med.

Den mest oväntade kombinationen, choklad och bacon, trodde han inte ens på själv – innan han hade provat den.

– När vi hade smakat bara log vi mot varandra, fotografen och jag, säger han.

Han tipsar också om hur man tillagar det på bästa sätt eller till och med hur man bygger en rök och röker sitt eget bacon – och, inte minst, berättar baconets historia: från att varit en bit salt griskött till det moderna bacon vi äter i dag.

– Det var den amerikanska industrin som kom på det – 1915 kom det första maskinskurna baconet som vi äter det i dag, så det är hundra år gammalt, säger Christopher Sjuve, som faktiskt inte är utbildad kock – utan historiker i botten.

Bäst i ugnen

Själv lagar han gärna sitt bacon i ugnen – det är enklaste och bästa sättet att tillaga det, menar han.

– Lägg det på bakplåtspapper och in i ugnen på 200 grader i 12 minuter, då blir det sprött och fint. I stekpannan blir det ändå för trångt, säger Christopher Sjuve.

Annars tipsar han om att det går bra i våffeljärnet också – men då måste man rengöra järnet ordentligt efteråt, så inte alla våfflor smakar bacon nästa gång.

Om man inte vill det förstås.

Som baconälskare är han skeptiskt till billigt bacon som inte ens har kommit i närheten av en rök, utan injicerats med röksmakande vätska och vatten.

– Det är "fejcon".

– Det enklaste tipset är att leta efter torrsaltat bacon – fråga i butiken, säger Christopher Sjuve.

Det var bara en sak han oroade sig för medan han skrev boken.

Att han skulle tröttna på bacon.

– Men det gjorde jag inte, tack och lov, säger han.