Barnfamilj hittade sovplats – i sista stund

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-21

Barnfamiljer ska prioriteras. Det är Migrationsverkets strategi för att hantera flyktingströmmen.

För den syriska familjen Koam blev det svårt att hitta sovplats när de anlände till Malmö på fredagseftermiddagen.

– De sa att det var fullt. Min fru är gravid så det känns verkligen inte bra, säger Fadi Koam, 29 år.

Klockan är kvart i tio på fredagskvällen och inne i kulturföreningen Kontrapunkts lokaler sitter ett trettiotal flyktingar runt bord i matsalen. Vid ett bord sitter Fadi Koam med sin gravida fru Nor Alerah Koam och de två döttrarna Hala och Alma, 5 respektive 7 år gamla. Fadi berättar att de är flyktingar från Syrien och kom till Sverige vid tre-tiden på eftermiddagen via tåg över Öresundsbron.

Familjen har varit på flykt i 16 dagar och vill söka asyl i Sverige. De ville registrera sig så fort som möjligt och få en sovplats till barnen – men blev, enligt Fadi, nekade.

– Vi väntade länge men efter ett tag sa man till oss att det var fullt. Det fanns inte plats för oss. Jag blev mycket besviken eftersom min fru är gravid och har smärtor, säger Fadi.

”Trodde inte det skulle vara så här”

När några volontärer från Kontrapunkt dök upp utanför Migrationsverket beslutade sig familjen för att följa med dem till föreningens lokaler. Där fick de ett varmt mål mat och en sovplats för natten.

Fadi är väldigt förvånad över mottagandet i Sverige.

– Jag trodde inte det skulle vara så här. Vi vill känna oss trygga och glömma allt våld. Fyra av våra familjemedlemmar har dött. De dog när husen bombades, säger han.

Utanför Migrationsverkets hotell på Jägersro ligger ett tiotal män på madrasser. Flera av dem ska idag sova sin tredje natt utomhus.

– Vi blev utkastade i onsdags. Då sa personalen att vi var tvungna att gå ut. Barnfamiljer skulle få plats på hotellet, säger Naveed Ahmad, 20 år, från Afghanistan.

Bredvid honom ligger 18-årige Izan Ullah Shirzad, även han från Afghanistan. Han har varit i Sverige i ett par veckor och hade fått en sängplats på hotellet.

– Efter att jag hade bott här i sju dagar sa de till mig att jag inte fick vara kvar. Jag blev väldigt besviken och ledsen, säger Izan Ullah Shirzad.

Håller manifestation

Alban Mestofell, assistent på Migrationsverket, bekräftar att vuxna som var inne på hotellet blev avisade när det kom barnfamiljer.

– Det var personer som stod därinne men de hade inte fått något rum. En del förstod situationen när vi förklarade – medan en del menade att det var omänskligt att tvingas ut i kylan, säger Alban Mestofell.

Han förklarar att personerna som sover utanför lokalerna gör det som en manifestation. Volontärer har kört förbi och erbjudit dem sovplats över natten. Det har man tackat nej till.

– Det stämmer att det är en manifestation. Vi vill att de löser det så att vi får ett ordentligt boende. Om vi går härifrån så syns vi inte och då är jag rädd att man glömmer bort oss, säger Naveed Ahmad.

I dag ångrar han att han tog sig hela vägen till Sverige.

– Jag ångrar att jag registrerade mig här. Nu kan jag inte söka mig vidare till ett annat land. Och tro mig – jag har flytt för att jag måste. Mitt land är ockuperat av talibaner.

”Inte tid att kommentera”

Aftonbladet har sökt ansvarig sökt ansvarig chef på Migrationsverket för en kommentar kring att en barnfamilj ska ha nekats tak över huvudet och att män som bott på hotellet i en vecka plötsligt kastades ut.

Presstjänsten meddelar att någon chef inte har tid att kommentera under fredagskvällen. Däremot lämnar Pierre Karatzian vid Migrationsverkets pressjour följande svar på mejl.

– Jag är inte insatt i de enskilda fallen. Men situationen är sådan att med över 137 000 asylsökande hittills i år räcker platserna inte till. Just nu prioriteras barnfamiljer och personer med särskilda behov. Det är en olycklig situation och myndigheten arbetar timme för timme för att ordna fram nya boenden, säger Pierre Karatzian.

ANNONS