GW: Det här funkar inte

Publicerad 2012-02-21

Efter avslöjandet: Så vill experterna skärpa kraven på nämndemännen

Dömda nämndemän som dömer andra. Utan att ­någon vet om det.

Aftonbladets avslöjande chockar experterna.

– Det här är ett problem som måste åtgärdas ­omedelbart, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi.

Aftonbladets granskning visar att 25 straffade nämndemän har dömt i svenska rättssalar de ­senaste åren. Av dem är tio fortfarande aktiva – i flera fall utan domstolens vetskap. Flera nämndemän har nu valt att hoppa av eller sparkats från sina uppdrag.

Även Hugo Diaz, 40, har frivilligt slutat som nämndeman efter att Aftonbladets granskning inleddes, enligt  Vänsterpartiet i Malmö.

Är i regel skötsamma

Det omdiskuterade nämndemannasystemet fick i går ytterligare kritik av flera tunga experter som vill se mer utförliga kontroller av nämndemännens bakgrund.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, påpekar att nämndemännen procentuellt sett är underrepresenterade i brottsstatistiken jämfört med övriga befolkningen.

– Det gläder mig naturligtvis. Samtidigt är det självklart att alla människor påverkas av brott de begått. Man måste fråga sig om det är rimligt att de dömer i mål som de själva dömts för tidigare, säger han.

Vill se kontrollsystem

I dag är det upp till nämnde­männen själva att anmäla till det nominerande partiet och domstolen om de är dömda.

– Det fungerar ju uppen­barligen inte. Det måste till något slags kontroll­system.  Även om det inte handlar om särskilt grova brott ska deras opartiskhet inte kunna ifrågasättas, säger Leif GW Persson.

Även bland advokaterna är kritiken massiv:

– Jag har utgått från att nämndemännen ska föregå med gott exempel, säger Leif Silbersky.

– Det här skadar förtroendet för våra dom­stolar, säger Gunnar Falk.

Advokatsamfundets generalsekreterare ­Anne Ramberg:

– När det gäller domare så har vi en omsorgsfull prövning och det ställs höga krav. Det ska även ­gälla nämndemän.

Vill ge andra chans

Advokaten Claes Borgström tycker att även straffade nämndemän ska få en andra chans:

– Om man dömts för brott, straffats och avtjänat straffet så har man gjort rätt för sig, säger han.

Tycker du att en rattfyllerist ska få döma i rattfyllerimål?

– Har man dömts för rattfylleri och efter det slutat dricka alkohol så tycker jag inte att man ska diskvalificeras som nämndeman.

”Lite väl drastiskt”

Thomas Bodström, advokat och före detta justitie­minister, föreslår att alla nämndemäns brottsregister ska kontrolleras.

– Jag tycker att om man ska visa upp brottsregistret när man jobbar på dagis och ­skola så gäller det självklart även på domstol, säger han.

Även Ralf G Larsson, ­domare vid Lunds tingsrätt vill att de politiska partierna ska kunna efterfråga utdrag ur belastningsregistret.

– Det är kanske lite väl drastiskt. Jag skulle hellre se någon slags upplysningsplikt där nämndemännen blir skyldiga att kontakta rätten om sina brottsliga förehavanden. Det är en lite mjukare väg att gå, ­säger Leif GW Persson.