Här landar Barack Obama i Ryssland

Publicerad 2013-09-05

På förmiddagen lyfte Barack Obamas Air Force One från Arlanda.

Efter en solig visit i Stockholm har nu den amerikanska presidenten landat i St Petersburg.

Här väntar intensiva förhandlingar med världens ledare under G20-toppmötet.

Obamas tvådagarsvisit i Stockholm är över. Klockan 11 på förmiddagen, cirka 20 minuter efter tidsplanen, lyfte presidentens plan mot St Petersburg och G20-mötet.

Nu väntar möten av det tuffare slaget för den amerikanske presidenten.

Toppmöte

Barack Obama ska möta världens stormaktsledare för att diskutera ekonomisk tillväxt och problemet med omfattande internationell skatteflykt. Men mötets ekonomiska agenda ser ut att kunna överskuggas helt av utvecklingen i Syrien.

Obama upprepade i Stockholm att ett amerikanskt militärt angrepp i Syrien är nära förestående. Presidenten kommer att försöka överbrygga den splittring som finns bland stormaktsledarna i frågan, skriver nyhetsbyrån AFP. Men förhandlingarna blir sannolikt minst sagt svåra. Ryssland är en nära allierad med den syriska regimen och är emot ett militärt ingripande. Kinas vice finansminister Zhu Guangyao har varnat för att en militär aktion mot Syrien kommer att skada den globala ekonomin och framförallt få oljepriserna att skjuta i höjden, skriver Reuters enligt TT.

Tyskland och Storbritannien har tidigare gjort klart att de inte kommer medverka i en USA-ledd invasion. De enda länder som i nuläget ställer sig bakom ett militärt angrepp är Frankrike och Turkiet.

FN:s och Arabförbundets särskilda Syriensändebud Lakhdar Brahimi kommer till mötet för att försöka få till en fredskonferens vars mål är att nå en politisk lösning på konflikten.

Möter gayaktivister

Under besöket i St Petersburg kommer Barack Obama även att träffa ryska aktivistgrupper som kämpar för homosexuellas rättigheter. Mötet, som kommer äga rum i morgon kväll, ses som en tydlig markering mot den ryska presidenten Vladimir Putins senaste lag som förbjuder "homosexuell propaganda".

Stämningen mellan Putin och Obama har länge varit frostig. Inte minst sedan Ryssland beviljade visselblåsaren Edward Snowden politisk asyl i landet. De båda ledarna kommer sannolikt inte träffas en enda gång på tu man hand under G20-mötet. Inget möte är inplanerat. De ryska värdarna ska till och med ha gjort en extra ansträngning så att stormaktsledarna inte sitter bredvid varandra till bords.

– Det är ingen hemlighet att Obama och Putin inte hyser någon särskild sympati för varandra. Och i nuläget, med oenigheten kring Syrien, skulle det inte vara särskilt trevligt för dem att sitta bredvid varandra, säger forskaren Dmitrij Suslov enligt DN.

Barack Obama |
Aftonbladet