Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Ryssland i ekonomisk kris – fonderna störtdyker

Publicerad 2014-03-18

De största ryska fonderna har gått spikrakt uppåt de senaste 15 åren.

Men nu sjunker de som sten – efter Rysslands intågande på den tidigare ukrainska krimhalvön.

– Hade samma ras skett i Sverige hade vi pratat om en börskris, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank.

När Rysslands president Vladimir Putin skickade ryska millitära trupper till den tidigare ukrainska krimhalvön gjorde han sig ovän med en hel värld. Nu har EU reagerat genom att släppa en lista på 21 namn som straffas med sanktioner.

Enligt Magnus Alvesson, prognoschef på Swedbank, har Putin råd att bråka med omvärlden ett tag till – innan det ekonomiska läget i landet blir katastorfalt.

– Han har råd på kort sikt. När rubeln faller kan Centralbanken gå in och hjälpa till. Men fortsätter läget kommer landet drabbas av en ekonomisk kris.

Fonderna störtdyker

De stora trogna ryska fonderna, som gått hur bra som helst de senaste 15 åren har störtdykt de senaste tre månaderna. Nordeas Rysslandfond har gått ner med 27,3 procent och Swedbanks med 25,7 procent. Det är ett enormt tapp.

– Det är väldigt mycket i ett marknadsperspektiv. Hade vi sett samma ras i Sverige hade vi pratat om börskris, säger Günther Mårder.

Ekonomiskt krig

Rysslands försämrade relationen med omvärlden har förvärrat den ekonomiska situationen i landet ytterligare. Rubeln faller och det har blivit dyrare för företag och privatpersoner att låna pengar. Utländska affärsmän tar ut så mycket kapital de kan från de ryska bankerna samtidigt som de ryska affärsmännen har börjat ta in pengar för att stödja landet. Fortsätter konflikten och EU tvingas ställa ännu hårdare krav, fruktar Magnus Alvesson att Ryssland kommer slå tillbaka – och ett ekonomiskt krig kan bryta ut.

– Blir det ett sanktionskrig finns det en risk att Ryssland svarar. De kan strypa energitillförseln med naturgas och olja till Östeuropa och Österjön. Det skulle resulterar i att energipriserna ökar i hela Europa, även i Sverige.

Sverige klarar sig bra

Ryssland är EU:s tredje största handelspartner. Ett ekonomisk krig mellan Ryssland och Europa skulle drabba flera europeiska länder hårt. Enligt Günther Mårder är EU livrädda för att sätta in kraftigare sanktioner mot Ryssland.

– Sanktionerna skulle slå hårt på Europa, därför tar man det väldigt lugnt. Men Sverige skulle klara sig relativt bra. Bara två procent av Sveriges handel går till Ryssland.