Martin återförenad med son och sambo

Publicerad 2013-11-13

Lyckan var stor när Martin Petersson återförenades med lille Martee och sambon Marjourie på onsdagen.

Hela familjen kunde till slut ta sig från kaoset i tyfondrabbade Tacloban till Manila:

– Det är helt fantastiskt, säger Martin Petersson till Aftonbladet.

På onsdagsförmiddagen landade han i Manila, sedan han fått lift med ett amerikanskt Hercules-plan från Tacloban. Där mötte han sambon Marjourie och sonen Martee, 10 månader, som hade flugits ut från den tyfondrabbade staden dagen innan:

– Nu sitter Martee här på sängen bredvid mig. Mamma har sett till att inget har drabbat den ungen, säger Martin och skrattar.

All spänning från de senaste dagarna har släppt. När Aftonbladet talade med honom i måndags var han mycket fåordig och spänd. Nu är han som en omvänd hand, glad och lycklig:

– Det har varit rätt mycket känslor den här veckan. Nu är vi alla glada, säger Martin.

Tappade kontakten

I torsdags tappade han kontakten med Marjourie och lille Martee, som flugit från parets hem i Malaysia för att hälsa på hennes föräldrar i Tacloban.

När föräldrarnas hem förvandlades till plockepinn av tyfonen Haiyan hade Marjourie och Martee checkat in på ett hotell byggt av betong som stod pall i de tredubbla orkanvindarna.

– Efter tyfonen var det bara hotellet och ett hus till som stod kvar, berättar Martin.

Två dagar efter Haiyan hittade Marjouries bror, som är polis i Tacloban, henne och Martee på hotellet. Han ordnade så att de fick plats på ett amerikanskt Hercules-plan till Manila på tisdagkvällen. När Marjourie landat skickade hon genast ett mejl till Martins mamma Ann-Christin Petersson i Sverige:

"Hej. Tack gode Gud, vi är i säkerhet. Vi har precis landat här i Manila med ett militärplan. Jag såg precis ett mejl från Martin att han är i Tacloban, och jag är orolig."

Plötsligt var det Martin som var den försvunne. Men inte så länge. Några timmar efter att han landat i Tacloban på tisdagen fick Marjourie telefonkontakt med Martin.

Fick hjälp av militären

Under onsdagen skulle han flyga till Cebu med Philippine Airlines. Men trots att han hade biljett fick han inte plats på något plan. I stället förbarmade sig den amerikanska militären över honom också, och han flögs precis som sambon och sonen i ett Hercules-plan till Manila. När Aftonbladet får kontakt med Martin Petersson har han precis checkat in på ett hotell med familjen.

Han berättar att de fått veta att Marjouries föräldrar också är i livet, men att de inte har någon mat. Efter ett dygn i Tacloban känner han sig mycket tveksam om stadens framtid:

– Tacloban var inte vackert. Ingenting levde. Döda grisar, hästar, kycklingar och människor låg överallt.

– Människorna är jättefina, de ordnade skjuts och hjälpte mig. Men de börjar mer och mer inse att de inte kan bo kvar där, de vill komma därifrån. Det kommer att ta flera år innan det är återuppbyggt. Inget av värde finns kvar, allt har blivit sopor, säger Martin Petersson.