Ett parti präglat av misstänksamhetens kultur

Publicerad 2014-03-25

Vad är det med dessa sverigedemokrater och deras ständigt återkommande smygfilmningar av varandra?

– Det finns ingen inspelningskultur i detta parti, sa Jimmie Åkesson och skyndade in till dagens arbetsplatsbesök.

Oisín Cantwell.

Säpobilen bromsade in hastigt och partiledaren och pressekreteraren skyndade förbi banderollen "Brandmän mot rasism" som svajade i snålblåsten utanför Tumba brandstation och upp för trappan till de väntande reportrarna och fotograferna.

Kanske noterade Åkesson budskapet. Kanske inte. Jag antar att han är van vid att "Jimmies Sverigeturné", besök på 60 arbetsplatser i 20 kommuner under våren, inte är helt uppskattad överallt.

Hindrades från att besöka vårdavdelning

Det är ju bara någon vecka sedan en läkare vid geriatriken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå försökte hindra honom från att komma in på en vårdavdelning.

Nu har ett brev där brandmän protesterar mot Åkessons politik fått snurr på Facebook och twitter och Torsten Kjell, en vänlig, medelålders man med titeln yttre befäl var noga med att berätta att beslutet om besöket var fattat av brandchefen och den politiska styrgruppen.

Partiledaren tog sig innan besöket tid med reportrarna och deras frågor om den senaste soppan han har hamnat i: den smygfilmade stabschefen Linus Bylund som säger sig hata endast Breivik mer än sin kollega, den inflytelserike riksdagsledamoten och järnrörsviftaren Kent Ekeroth.

Tufft att leva i en stasimardröm

Vad säger dessa ideligen uppdykande filmer om tillståndet i ett parti där ingen tycks lita på någon annan och alla verkar vara beredda att hugga knivar i ryggen på varandra?

Bara tanken på att mina kollegor tillbringade dagarna med att smygfilma mig. Eller jag med att spionera på dem. Stasi skulle ju komma på studiebesök.

– Jag har bara sett en sådan film. Vi har inga sådana traditioner, sa Åkesson.

– Har du glömt järnrörsfilmen? frågade jag.

– Det är ett antal år sedan, svarade han.

Frågorna smattrade. Har du förtroende för Bylund? Varför får Ekeroth vara kvar i partiet då han beskrivs som ett ok? Varför läcker ni om varandra till medier?

Tumba brandstationen ligger i Botkyrka, en kommun där 55 procent av befolkningen är födda utomlands eller är barn med två utrikesfödda föräldrar.

Är det en provokation att du kommer just hit? ville en reporter veta.

Parerade frågorna

Åkesson log och parerade. Han hade precis vittnat i telefon mot kvinnan som kastade en tårta i ansiktet på honom för några månader sedan, nu ville han in och lyssna på brandmän.

En ung journalist frågade någonting om partiets rasistiska grundstruktur, partiledaren fick nog, avbröt presskonferensen och begav sig in på brandstationen.

När Mona Sahlin kom på besök blev hon kvar ett dygn och följde med på takbrand i Huddinge, men Åkesson nöjde sig med en tvåtimmars rundtur som avslutades med övning och fingerad trafikolycka. Fotografer och en reporter från TT fick följa med. Inga incidenter rapporterades.

Det var ännu en dag i livet för mannen som leder ett parti som genomsyras av en misstänksamhetens kultur.