Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Partiet har en egen underrättelsetjänst”

Publicerad 2014-03-25

Ex-medlemmarna om partiets utrensningar

En efter en har medlemmar tvingats lämna Sverigedemokraterna.

Uteslutningarna är ett effektivt vapen i partiets interna maktkamp där alla medel – inklusive hemliga inspelningar – är tillåtna.

– Det säger mycket om klimatet i partiet. Det kommer att trasa sönder det, säger före detta medlemmen Marie Edenhager.

Läckor, maktkamper och hugg i ryggen förekommer inom alla partier.

Minns Håkan Juholt, Mona Sahlin eller falangstriden inom Centerpartiet för drygt ett år sedan om partiets idépolitiska program. Sverigedemokraterna är på intet sätt unika i svensk politik. Men inget annat parti utesluter så många medlemmar.

Kritikerna, internt och externt anklagar ständigt SD för att hyckla. De hävdar att dubbla måttstockar tillämpas när partiet vill göra sig av med obekväma medlemmar. Och alla medel är tillåtna.

Jimmie Åkesson närmaste man Linus Bylund hörs på en hemlig inspelning efterfråga läckor för att kunna använda mot Patrik Ehn som var SD:s starke man i Västsverige. Själv berättar Ehn för Aftonbladet att SD verkar ha en slags "underrättelsetjänst", som kartlägger vad vissa medlemmar skriver på bloggar, forum och i sociala nätverk.

Granskade Facebook-loggar

När hans vara eller icke vara inom partiet skulle diskuteras hade partistyrelsen en tjock pärm med skärmdumpar från hans Facebook och Twitter, hans mejlkonversationer och texter som han skrivit, berättar han. Det har han själv sett men också fått höra från personer inom partiet som står honom nära.

– Man blev lite förskräckt. Det har suttit folk och bevakat vad man har gjort och varenda liten kommentar man har skrivit på Twitter eller Facebook, vilka bilder som man har gillat och vilken musik som man har lyssnat på. Det är klart att det inte är friskt. Men partipolitik är smutsigt, det måste man ha klart för sig.

Enligt honom styrs SD inte som en folkrörelse, utan som ett företag.

– Är man missnöjd med en anställd i ett företag avskedas personen, vill man ha bort någon i SD utesluter man medlemmen, säger Patrik Ehn.

Partiledningen avfärdar kritiken från Ehn och de andra medlemmarna som har uteslutits eller hoppat av, genom att säga att det handlar om bittra och besvikna människor. Den före detta biträdande kanslichefen Daniel Assai vars hemliga inspelningar Aftonbladet har publicerat under veckan, har kallats "lögnaktig", "fullblodsidiot" och "psykopat" av före detta partikamrater.

– De försöker ifrågasätta min trovärdighet genom att karaktärsmörda mig. Istället för att bemöta kritiken ägnar de sig åt personangrepp. Utåt erkänner de aldrig att partiet gör något fel. Allting skylls på den enskilde. Det är en sekteristisk anda som har jag kritiserat.

”Försökt stoppa vansinnet”

Sverigedemokraterna hävdar att Assai blev utesluten. Själv säger han att han gav upp när han insåg att ingen ville lyssna på hans kritik mot toppstyrningen och rasismen inom delar av partiet.

Flera högt uppsatta sverigedemokrater har berättat att de är besvikna och ledsna över att han i hemlighet har spelat in samtalen med dem.

– Jag har i tre år försökt stoppa vansinnet med sekterismen och rasismen i partiet och jag har även varnat partiledningen att jag tänkte ta debatten offentligt om ingenting förändrades, säger Daniel Assai i dag.

En annan person som retat gallfeber på ledningen i Stockholm med sin frispråkighet är Allan Jönsson. För bara några veckor sedan var han ordförande i lokalavdelningen i skånska Bjuv, där SD fick sitt högsta valresultat 2010 på kommunnivå – 19 procent. Men han valde självmant att lämna SD och ta över Framstegspartiet.

Jönsson berättar att han hotats av uteslutning ett flertal gånger bland annat för att han offentligt kritiserat partitoppen för deras höga inkomster.

– Då blev jag uppkallad till Stockholm, men jag sa att om vi inte får ha debatten internt, måste den föras i medierna. Hade de haft något på mig, hade de läckt det till media. Det är jag övertygad om, säger Jönsson.

Bytte parti

Han är en av veteranerna inom SD. För cirka tio år sedan satt han i valberedningen och partistyrelsen. Han var en av dem som såg till att Jimmie Åkesson tog över ordförandeposten från Mikael Jansson 2005. När Jönsson offentliggjorde att han tar över det nygamla Framstegspartiet jublade delar av SD:s ledning offentligt. "Jag tror vi klarar oss utan sådana typer som bara retar upp folk". "På det rent personliga planet gillar jag Allan och kommer nog alltid att göra det. Men rent politiskt är han en ren katastrof", skrev partisekreteraren Björn Söder på Facebook.

Presschefen Martin Kinnunen twittrade: "Välkommet att Allan Jönsson lämnar. Han har uppenbart inte trivts i SD och fokus har senaste åren legat på konflikter."

– Det är så lågt att jag egentligen inte vill kommentera det. I vilken andemening är man besvärlig om man har stark åsikt i många frågor? Jag har varit en pain in the ass när det stora flertalet har lagt sig som röstboskap, säger Jönsson.

En person som däremot alltid beskrivits som ytterst lojal mot partiet, men ändå blev utesluten i mitten av januari är Marie Edenhager från Borlänge. Hon ledde distriktet i Dalarna, satt i partistyrelsen i två år och var under ett år ordförande i partiets medlemsutskott som utreder vilka som ska uteslutas. Distriktets ekonomi granskades redan under 2013. Då hävdade partiledningen att det inte fanns några misstankar om att pengar stoppats i egna fickor. I början av januari sa presschefen Martin Kinnunen till Dalarnas Tidningar att "nya uppgifter har tillkommit" efter vårens revision.

– Det handlar om stora summor som har betalats utan kvitton och verifikationer, pengar som har gått in på privata konton utan att man kan få reda på varför, sa Kinnunen då.

”Riskerar att splittra”

Någonting Marie Edenhager förnekar bestämt.

– Det där har dragits i långbänk. Om det har framkommit några nya anklagelser har de inte presenterats för mig. Jag har inte stoppat några pengar i egen ficka, säger hon.

Så sent som i november förra året var hon tilltänkt som toppkandidat på partiets riksdags- och EU-lista. Hon påstår att hon inte fått någon riktig förklaring av partiledningen. Hon kan bara spekulera i att partiledningen ville blidka några av hennes motståndare i distriktet och därför gjorde sig av med henne.

– Jag har ställt mig frågan och är förundrad över varför det här händer mig. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig, jag känner mig grymt sviken, att partiet som man har gett allting till i fem år behandlar en så här. Jag fick veta via Nyheter 24 att jag är utesluten. Ingen ringde och talade med mig efteråt.

Under sin tid i partiet har Marie Edenhager anklagats för att använda sin makt inom medlemsutskottet för att kasta ut flera av sina meningsmotståndare. Hon har också beskyllts för nepotism sedan hennes dotter, också SD:are, fick en tjänst som politisk sekreterare som betalades av landsinget i Dalarna.

– Jag ville ha en lojal person kring mig. Vi har flickvänner och fruar anställda inom partiet, jag tyckte inte det var något konstigt. Jag vet att flera har kommenterat min uteslutning med att jag "fick smaka min egen medicin". Men jag har inte kastat ut några meningsmotståndare.

Marie Edenhager berättar att hon har haft tid att fundera över partiet sedan hon tvingades lämna det. Visst hade hon hört talas om "Stasikultur" men under tiden som aktiv "kunde man inte ta in det, man var inne i sitt", som hon säger.

– Nu när jag tänker på att folk kartlägger varandra, spelar in varandra, misstänkliggör varandra... Det är inte bra för arbetsklimatet. Det är obehagligt. Men det säger också mycket om partiet. Det riskerar att splittra det, säger Marie Edenhager.