Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Nu ryker de ihop - i tv

Publicerad 2014-03-13

Duell mellan Reinfeldt och Löfven

På söndag kväll drabbar de två statsministerkandidaterna samman – i valårets första toppduell.

Fredrik Reinfeldt (M) och utmanaren Stefan Löfven (S) möts i Agendastudion.

– Tanken är att det ska vara en allmänpolitisk duell som tar avstamp i skolfrågan, säger programledaren Mats Knutson.

Det är supervalår och politikerna slåss allt mer intensivt om att få din röst. Det knackas dörr, görs intervjuer i media och kommer att hållas en rad debatter under året.

Valårets första toppduell sker nu på söndag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt drabbar samman med sin främste utmanare, S-ledaren Stefan Löfven i Agenda klockan 21.15.

Statsministern kommer att trycka mycket på att hela valrörelsen kommer att handla om ekonomi och jobb.

– Reformer måste finansieras ansvarsfullt krona för krona. Det är viktigt att få på plats reformer som ger mer kunskap i skolan eftersom det möjliggör för fler att få jobb, säger statsministern inför duellen.

"Vidgad debatt"

Senast Reinfeldt och Löfven möttes i en tv-duell var i september i Aktuelltstudion. Då kom det att främst handla om jobben och välfärden.

Enligt programledaren på SVT, den politiska kommentatorn Mats Knutson, ska söndagens drabbning ta sitt avstamp i den hett omdebatterade skolfrågan. I veckan har båda partierna lagt skolförslag där man tävlar om att ge väljarna bästa svaren.

Men någon renodlad skolduell är det inte.

– Vi ser fram emot en mer vidgad debatt, både skatter och jobb lär komma upp, säger Knutson.

Även kamp om tredjeplatsen

Att det blir en tv-sänd statsministermatch på söndag blev klart för bara några timmar sedan. Enligt SVT har partierna inte ställt några särskilda krav för att medverka.

Efter de båda statsministerkandidaterna drabbat samman följer ännu en debatt. Då är det kampen om att vara landets tredje största parti som ska avhandlas. Kombattanter är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.