Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Därför mördas barnen

Publicerad 2014-05-13

En två-årig pojke misstänks ha blivit så grovt misshandlad att han avlidit.

Enligt kriminologen Sven Granath mördas tre till fyra barn i Sverige varje år – och majoriteten av gångerna är det en förälder som är förövaren.

– Oftast handlar det om psykiskt sjuka människor som dödar sitt barn för att sedan försöka ta livet av sig själv, säger Sven Granath.

Tre till fyra barn mördas varje år i Sverige. På 90-talet rörde det sig om dubbelt så många fall, men sedan mitten av 2000-talet har antalet gått ner.

Oftast är barnen ett till sex år gamla och det är en en förälder eller vårdnadshavare som är förövaren. Efter dådet är det vanligt att förövaren försöker ta sitt eget liv.

– Oftast är det en förälder som lider av en psykisk sjukdom och i bland även vanföreställningar. Man ser sitt liv som en tragedi och tycker att den enda utvägen är att man tar sitt eget och sitt barns liv, säger Sven Granath, kriminolog och forskare på BRÅ och fortsätter:

– Det finns även en aspekt att man vill hämnas på sin partner genom att ta livet av det gemensamma barnet.

Ovanligt med misshandel

Morden är vanligtvis planerade och inget som sker impulsivt.

– Det sker i hemmet och vid majoriteten av fallen handlar det om förgiftning, kvävning eller dränkning av barnet. Det är väldigt ovanligt att det är en barnmisshandel som har spårat ur, men i bland sker även det.

Ungefär ett fall per år är det en utomstående person som är förövaren. Även då lider personen vanligtvis av en psykisk sjukdom. En tredjedel av förövarna är kvinnor, vilket är 20 procent högre än när det gäller andra mord.

– Dessa fall är svåra att förebygga. Eftersom det oftast rör sig om sjuka människor och det sker inom familjen. Visst har vi blivit bättre på att behandla människor, men tyvärr fungerar det inte alltid, säger Sven Granath.