Toppensommar

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2003-03-24

Värmen kommer före midsommar

MALMÖ

Sol och bad i varma vindar.

I år blir det en riktig toppensommar med torrt och fint väder.

Aftonbladet kan exklusivt för våra läsare presentera den tyske väderexperten Wolfgang Röders långtidsprognos.

Wolfgang Röder har under hela sitt yrkesverksamma liv som meteorolog vid Der Freie Universität i Berlin försökte hitta system för att förutse vädret flera månader i förväg.

Sedan 1997 har Aftonbladet anlitat honom för att ställa långtidsprognoser. I år lovar han alltså en kanonsommar.

– Det långvariga högtrycket över Sverige under vintern ger bra förutsättningar för att det ska bli en varm sommar, säger Wolfgang Röder.

Den första prognosen för den svenska sommaren bygger på observationer under januari och februari. Vad som händer i atmosfären under mars och framförallt april kan förändra prognosen.

– Den här första långtidsprognosen är preliminär. Jag ger den därför bara 85 procents tillförlitlighet, säger Wolfgang Röder.

Kall april gott tecken

Men om det, som Wolfgang Röder förutspår, blir en kylig april ökar det förutsättningarna för att prognosen slår in.

– En kall april är i de flesta fall ett gott tecken på att sommaren blir fin.

Räkna inte heller med någon större värme i maj. Den riktiga sommarvärmen kommer först i mitten av juni när högtrycken börjar dominera över Skandinavien.

– I år blir det med största sannolikhet så att högtrycken etablerar sig först i norr och sedan sprider sig ner över Europa.

Under hela juli och ett par veckor in i augusti räknar han med huvudsakligen uppehåll och 1-2 grader högre dygnsmedeltemperatur än normalt för den svenska sommaren.

– Bara längst upp i norra Sverige blir det mer nederbörd och normala temperaturer. Det beror på västliga vindar från norra Atlanten.

Wolfgang Röder hade i stort sett rätt i sin prognos för den svenska vintern. Redan i slutet av november sa han att vintern skulle domineras av mildare väder än normalt i norra Sverige och kallare i södra.

– I slutet av december upptäckte jag att det till och med skulle bli kallare i södra Sverige än vad jag tidigare trott.

Per-Ola Ohlsson

Följ ämnen i artikeln