Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

JO! För många är den där timmen extra ljus viktig

Publicerad 2016-11-04

Mellan april och oktober gör vi allting en timme tidigare än vi egentligen skulle ha gjort det. Vi kliver upp en timme tidigare, vi går till jobbet en timme tidigare och vi får gå hem en timme tidigare.

Förhoppningsvis går vi dessutom och lägger oss en timme tidigare.

Det är vad sommartiden handlar om. Konstigare är det inte. Under den ljusaste delen av året ställer vi fram klockorna för att använda ljuset bättre. Det ger oss en chans att komma hem innan sommardagen övergår i skymning.

Under den mörkaste vintern, alltså nu, ställer vi tillbaka klockorna av samma anledning. Det är inget vidare att börja arbeta på ett bygge när det är stup svart, eller att mota barnen till dagis genom bäckmörkret innan passet på vårdavdelningen.

Därför är sommartiden gemensam för hela EU. Vi ställer om klockorna samtidigt, oavsett om vi befinner oss i Sverige, Grekland eller Irland. Det är ganska praktiskt.

Naturligtvis innebär tidsomställningen en del olägenheter. Därför är det inte så konstigt att många helst skulle slippa trasslet.

Klockorna går fel och det är alltid samma funderande på hur de ska ställas om. För den som arbetar kontorstid eller själv bestämmer sitt arbetsschema spelar det kanske inte heller så stor roll.

Men för den som alltid måste börja sitt arbete sju, åtta eller ännu tidigare kan faktiskt den där extra timmen ljus under sommaren vara viktig. Precis som känslan att gryningen i alla fall är på väg, också när man kommer till jobbet en morgon i november.

Är det verkligen så jobbigt att ställa om klockan två gånger om året att vi inte kan bjuda på den timmen?