Här är Islands första syriska flyktingar

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2016-02-22

Island har fått sin första syriska flyktingfamilj – här är familjen Al Mohammed.

Island ska ta emot 50 syriska flyktingar under 2015 och 2016. Nu har de första anlänt.

– Det går inte att föreställa sig det fina välkomnande vi har fått här, säger Khattab Al Mohammad till The Telegraph.

Island beslutade under förra året att landet ska ta emot totalt 50 flyktingar från Syrien under 2015 och 2016. Detta fick några isländska medborgare att gå i taket och i en grupp på Facebook gick tusentals islänningar ut och krävde att regeringen ska bereda plats för minst 1 000 syriska flyktingar.

"I Aleppo snöade det en dag om året"

Nu har de första anlänt och 35 syrier hälsades välkomna på flygplatsen av stadsminister Sigmundur Gunnlaugsson. Brittiska The Telegraph har träffat familjen Al Mohammad som flyttat nästan 5 000 mil hemifrån för att göra sig ett nytt hem vid polcirkeln.

Familjen Al Mohammad hade aldrig hört talas om landet förrän en FN-arbetare i Libanon, där familjen tillfälligt stannat, undrade om de skulle kunna flytta dit.

– Han sa till mig att det låg bredvid Norge – först senare upptäckte jag att det ligger många mil därifrån. Och han berättade om och om igen om hur fina somrar man har på Island. Det tog ett tag innan jag förstod varför, berättar Khattab Al Mohammad för The Telegraph.

I den isländska kommunen Akureyri, där familjen nu bor, är det sällan temperaturen stiger över 15 grader under sommaren Och det är inte ovanligt att marken är snötäckt mellan september och maj.

– Hemma i Aleppo snöar det kanske en eller två dagar om året. Här har det snöat i en månad nu. För oss är det som en frysbox.

"'Tack' räcker inte"

Trots det trivs familjen bra. Deras nya grannar har skänkt vinterjackor och varma kläder, två timmar om dagen får de lektioner i isländska och de har redan blivit erbjudna hjälp att hitta jobb.

De hoppas att en dag kunna återvända till Syrien men så länge gör de allt de kan för att bli en del av samhället – de har till och med satt upp en isländsk flagga bredvid det syriska oppositionsemblemet vid deras tv-apparat.

– Det går inte att föreställa sig det fina välkomnande vi har fått här. Att säga ”Tack” räcker inte, säger Khattab Al Mohammad till The Telegraph.