Dödlig snöstorm i Nepal efter cyklon

Publicerad 2014-10-15

Minst tolv människor är döda efter ovanligt kraftiga snöfall i Nepal.

142 utländska turister i Annapurnamassivet har inte gått att nå, enligt lokala myndigheter.

Området är ett populärt vandringsstråk, särskilt i oktober.

Minst nio fotvandrare och tre herdar har mist livet efter att en kraftig snöstorm dragit in över centrala Nepal.

Många av dem tros ha begravts i snömassorna, efter att 91 centimeter snö och en hel del regn fallit under veckan.

Annapurnamassivet kring Himalaya är en populär plats, dit många turister åker för att vandra just i oktober, eftersom vädret brukar vara gynnsamt. Men i år har ovanligt kraftiga snöfall inträffat, delvis efter att cyklonen Hudhud drog in över Indien i veckan.

14 ska ha räddats

I Manangdistriktet har fyra kanadensiska och en indisk vandrare hittats döda, enligt Reuters. Dessutom har man hittat tre kroppar i distriktet, från personer som tros ha avlidit redan i måndags.

I Mustangdistriktet, som ligger intill, hittades igår fyra vandrare döda. Det ska röra sig om två personer från Polen, en person från Israel och en fjärde person från Nepal, enligt nepalesiska myndigheter.

14 personer uppges också ha räddats.

– Vi har räddat fem tyskar, fem polacker och fyra israeler som alla var fast i snöovädret på onsdagsmorgonen, säger Baburam Bhandari, borgmästare i Mustang enligt AFP.

Oktober populär månad

Men ännu saknas kontakt med 142 av de sammanlagt 168 turister som registrerat sig för vandring i området.

– Telefonnätverket är inte särskilt bra, så vi har inte kunnat komma i kontakt med de saknade, men vi hoppas hitta dem senare idag, säger Bhandari enligt AFP.

Militärhelikoptrar hämtar just nu skadade vandrare för att flyga dem vidare till staden Jomson.

Oktober är den populäraste månaden för vandrare i Nepal, med tusentals turister på de olika vandringslederna i Himalaya.

På svenska utrikesdepartementet har man inga uppgifter om att någon svensk medborgare skulle saknas. Men ärendet följs av beskickningar i Indien och Nepal.

– Ambassaden i New Delhi är underrättad och man följer utvecklingen genom generalkonsulatet i Kathmandu som är i direktkontakt med nepalesisk polis, säger Jon Pelling på UD:s presstjänst.