Uppgifter: "Sverige godkände Rysslands militära krav"
Publicerad 2015-02-16
Dementeras av regeringen och Försvaret
Inför den stora försvarsövningen med USA och Finland ska Ryssland ha ställt krav om att Jas-plan inte får landa i Estland under en övning, enligt Expressen i dag.
Nu krävs utrikesministern på svar.
Men Försvaret uppger nu till Aftonbladet att det aldrig var aktuellt med svenska plan i Estland.
– Det fanns inga sådana planer, säger Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten.
Fyra svenska Gripenplan landade senast i oktober på flygbasen Ämari i Estland i samband med en militär övning.
Det bekräftade Försvaret på sin blogg.
Inför den kommande samövningen med Finland och USA i Östersjön i mars-april kan det bli aktuellt igen.
Men det uppges Ryssland ha satt stopp för, enligt uppgifter till Expressen.
Bekräftades av Wallström
Enligt Expressen ska kabinettsekreterare Annika Söder vid utrikesdepartementet ha haft ett möte tillsammans med Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev. I en prememoria ifrån mötet framgår det att de ska ha diskuterat krisen i Ukraina. Tatarintsev ska därefter ha tagit upp den kommande militärövningen med USA och frågat om mål, uppgifter och tidschema.
Ryssland ska ha varit tydlig.
”Att dessa militära alliansfria stater samövar med USA kunde inte lämna Ryssland likgiltig.”
Då ska Söder ha lovat att Gripenplanen inte ska landa i Estland, enligt premorian.
”Inga svenska plan skulle landa på estniskt territorium, och detsamma gällde Finland."
Utrikesminister Margot Wallström och den finska kollegan Erkki Tuomioja har garanterat detta, enligt Expressen.
Ministern förnekar uppgifterna
Detta ska dock ha lett till att Försvarsmaktens ledning och försvarsminister Peter Hultqvist gått i taket.
På söndagen intervjuades överbefälhavaren Sverker Göranson i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Om eventuella reaktioner från rysk sida sa han:
– Jag bryr mig egentligen inte om vad dom tycker. Det viktiga är ju att den politik som Sveriges regering styr oss i, det är den vi svarar upp mot. Och då väljer ju vi på vilket sätt vi vill öva, med vilka vi vill öva. Grunden i detta är att de demokratiska länderna väljer sina vägar, det är det som är den styrande frågan.
Han påpekade att Sverige inte skulle låta sig styras.
– Jag tror inte att någon i Sverige, varken regering, riksdag eller för den delen Försvarsmakten, kommer att acceptera att någon annan ska styra på vilket sätt vi väljer att samarbeta.
"Var aldrig del av planen"
Många politiker har reagerat mot uppgifterna. Kristdemokraternas riksdagsledamot Sofia Damm vill att Margot Wallström kommer till utrikesutskottet.
– Om uppgifterna stämmer är det anmärkningsvärt och väldigt allvarligt. Det minsta vi kan begära är att Wallström kommer till utrikesutskottet och förklarar sig, säger hon på KD:s Facebooksida.
Enligt Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) har Wallström ännu inte kallats dit. Däremot har han själv varit i kontakt med UD, och anser sig ha fått tillfredsställande svar.
– Men vi följer naturligtvis utvecklingen i det här. Dessutom har vi andra tillfällen där vi träffas och har vi inte pratat om det här innan så lär vi göra det då, säger han.
Han välkomnar också att det kommer att bli en riksdagsdebatt i frågan eftersom försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) lämnat in en interpellation till Margot Wallström.
Wallström förnekar de påstådda uppgifterna.
Enligt regeringskällor till Aftonbladet ingick det aldrig i den aktuella övningen att svenska Jas-plan skulle landa på estniskt territorium. Det är vad PM:et refererar till, enligt källorna.
Philip Simon, presschef på Försvarsmakten bekräftar uppgiften.
– Jag kan bara konstatera att det aldrig varit någon planering att landa i Estland med våra Jas-plan. De ska starta och landa från våra svenska baser.
Jas-plan har dock landat i Baltikum tidigare.
– Ja, men det var inom ramen för en annan övning. Det var inget kontroversiellt i det.
Schori: "Normal diplomati"
Tidigare FN-ambassadören, S-biståndsministern och UD-kabinettsekreteraren Pierre Schori tar upp att Försvarsmakten, Nato och andra länders försvarsmakter i dag officiellt informerar om militära övningar på sina hemsidor.
Han uppger att det även är kutym att i diplomatiska kontakter informera om militära övningar.
– Det här är helt normal diplomati. Diplomati går ut på att man har ambassadörer i andra länder, och vill man veta något går man upp till UD. Det fanns inga hemliga uppgifter här.
Att Sverige i det här fallet skulle ha vikt sig för ryska krav får Schori att reagera:
– Det här är en medvetet förvriden rapportering. Det är ett mönster jag känner igen från kalla kriget, där man utnyttjade sådana här saker till inrikespolitiska fördelar. Illojala källor från UD läckte, för att få oppositionspolitiker att kommentera. "Skandal!".
UD: "Har inte påverkat Försvaret"
Kabinettssekreterare Annika Söder uppger till TT att UD inte påverkat Försvarsmakten och att regeringen inte ändrat något på grund av ryska frågor om övningen.
– Den ryske ambassadören ställde frågor om övningen och de svarade jag på, säger Annika Söder till TT.
Hon framhåller även att övningen redan var allmänt känd och att hennes svar grundade sig på den information UD tidigare fått från Försvarsmakten.