Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Blev det någon frimester i år?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-30

Här är 2009 års nyord

Blev det mycket gågging på frimestern i år? Eller ägnade du svemestern åt norsk karaoke?

I dag presenterade Språkrådet årets mest underhållande lista – 2009 års nyord.

– Det är jättepositivt när språket växer fram. Ibland räcker inte orden till och vi behöver många för samma sak, säger Dogge Doggelito.

Utvecklingen av det svenska språket fortsätter i oförminskad takt.

Språkrådet har sammanställt årets nya och aktuella ord.

Finurligheter som chippa, fröbomba, sprita och stjärnfamilj är några som slagit igenom i vardagstal.

Gågging=rask promenad

Var det svårt att hänga med i ingressen? Så här kan den översättas: Ägnade du din semester, ouppkopplad på internet och med mobiltelefonen avstängd, åt att gå raska promenader?

Eller tillbringade du ledigheten i Sverige med att nynna på melodier och låta andra gissa vilka låtar du ”sjunger”?

Dogge Doggelito, känd från Latin Kings, älskar språk och språkutveckling. Dogge är specialiserad på förortsslang, och 2005 skrev han en bok i ämnet i samarbete med professor Ulla-Britt Kotsinas.

”Riktiga långkörare”

I boken fick förortsord som keff och guss sitt första erkännande.

– Samhället utvecklas och det kommer hela tiden nya grejer. Många blir populära i folkmun. En del blir riktiga långkörare, andra inte. I dag handlar det mycket om ord kopplade till datorer och att man försvenskar engelska ord, säger Dogge.

När Aftonbladet ger några smakprov från Språkrådets lista är det framförallt ett ord Dogge fastnar för – kvittra (mikroblogga).

– Oj, jag är kvar i 80-talet och kan nästan ingenting om datorer. Men i min värld står det för att ”han tjallar”. Alltså ”han är värsta kvittraren”.

Hett ämne

Att orden också genomgår förändringar i stavningen är ett ständigt omdebatterat ämne. Vissa ställer sig positiva till det medan det för andra är mycket svårsmält. Var multikonstnären, som han i dag kallar sig, står i frågan råder inget tvivel om.

– Ett ords stavning behöver och måste ändras ibland. Jag tycker att det i vissa fall är helt okej med felstavningar. Man måste komma närmare kärnan. Läs en hundra år gammal bok så får du se.

ANNONS