Lugn, skannern visar inte dina skavanker
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-07
Aftonbladet har testat den nya maskinen
AMSTERDAM. Naken-skannern gör knappast skäl för namnet.
Tro mig, jag har testat.
Jag kände mig mer utlämnad och naken på väg in i apparaten än på bilden som blev resultatet.
Stå i kö. Ta av sig jackan och tömma alla fickor. Skicka väskan och alla lösa föremål genom röntgenapparaten.
Så var det dags. Dags att bli nakenskannad och synad in på bara kroppen. Nu skulle tulltjänstemännen titta och se alla skavanker, skratta åt fruktlösa försök att dölja övervikten under löst sittande kläder och kanske ännu värre döma mig efter utrustningen mellan benen.
Upp med armarna. Drar in magen i ett sista hopplöst försök. Handflatorna vinklade framåt och så börjar det surra. Ett svagt ljus cirkulerar framför och bakom mig.
Inte avslöjande
Allt är över på tre sekunder. Sen arbetar maskinen på egen hand ytterligare tio sekunder innan bilden visas för tjänstgörande granskare.
Resultatet ser ni här ovan. Ett piktogram av en människokropp och ljusfläckar som markerar min mobil-telefon och plånbok. Inte särskilt naket, närgånget eller avslöjande. Inga konturer av kön eller eventuella bilringar.
Amsterdamflygplatsen Schiphol har 15 kroppsskannrar som redan används. Nu har man köpt in ytterligare 60 för att kunna skanna alla resenärer till USA. Men särskilt mycket till naken-skannrar är de inte.
Främmande föremål
Med en ny programvara ser alla likadana ut, kvinnor som män, flickor som pojkar. Maskinen avslöjar bara var på kroppen främmande föremål kan vara placerade.
Äldre så kallade ”nakenskannrar” gjorde skäl för öknamnet då varje kontur av kroppen syntes på bilderna.
Obehöriga ska inte se
På Manchesters flygplats i England har man fortfarande skärmen där röntgenbilden visas i ett separat rum för att inga obehöriga ska se resultatet.