Kriget i Ukraina når inte ut i rymden

TT-AP-AFP

Uppdaterad 2022-03-15 | Publicerad 2022-03-14

Astronauten Mark Vande Hei tittar ner på jorden från Internationella rymdstationen, ISS. Bild från i februari.

Kriget i Ukraina påverkar bara marginellt livet på Internationella rymdstationen (ISS). Och inte mer än att den amerikanske astronauten Mark Vande Hei ska kunna ta sig hem till jorden i en rysk kapsel.

Följ ämnen
Ukraina

– Jag kan med säkerhet säga att Mark kommer hem med den där Sojuz-farkosten. Vi är i kontakt med våra ryska kollegor. Det är inga konstigheter med det. De tre besättningsmedlemmarna kommer hem, säger Joel Montalbano, Nasas chef för ISS-programmet, under en pressträff.

Det har funnits farhågor om att ökade spänningar mellan USA och Ryssland kunde leda till att Vande Hei skulle lämnas kvar på ISS, men de ryska kollegorna har försäkrat Nasa om att alla tre följer med hem till jorden, enligt Montalbano.

Vande Hei och de två kosmonauterna Pjotr Dubrov och Anton Sjkaplerov ska återvända till jorden den 30 mars, och då landa i Kazakstan.

– När man är ute i rymden finns det inga gränser. Man ser inga landsgränser. Så de fortsätter att arbeta tillsammans. Vet de vad som händer på jorden? Absolut. Men astronauter och kosmonauter är några av de mest professionella människor som finns, säger Montalbano enligt ryska Interfax.

I februari sade Vande Hei att det spända läget på jorden nått ISS, och att vissa samtalsämnen undviks.

– Vi pratar inte så mycket om det. Jag är inte säker på att vi verkligen vill gräva för djupt i det där, sade han i en tv-intervju.

När Mark Vande Hei återvänder kommer han ha varit i rymden i över 355 dygn, vilket är rekord för en amerikan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln