Storbritannien har en ensamhetsminister: ”En epidemi”
Publicerad 2019-06-11
LONDON.
Över nio miljoner britter lider av ensamhet.
Då har regeringen tillsatt en ensamhetsminister.
– Om vi inte agerar nu så kommer siffrorna bara att stiga, säger Robin Hewings i organisationen Campaign to end loneliness.
Se Jenny Svenberg Bunnels unika film:
Enligt en studie från brittiska Röda Korset lider över nio miljoner personer i Storbritannien av ensamhet. Fler än hälften av de som svarat på hjälporganisationens enkät i fjol är oroliga för att inte ha något stöd om de skulle hamna i svårigheter i livet. Bristen på social samvaro får allvarliga konsekvenser för britternas hälsa.
– Forskning har visat att ensamheten, att bo ensam och ha svaga sociala band, är lika dåligt för hälsan som att röka 15 cigaretter om dagen, säger Robin Hewings, talesperson för organisationen Campaign to end loneliness (”Kampanj för att stoppa ensamheten”).
– Det ökar risken för en för tidig död med 26 procent.
"Ensamheten kommer att växa"
Minst fyra miljoner av Storbritanniens ensamma är äldre. En halv miljon av dem uppger att de kan gå uppemot en vecka utan att träffa eller prata med någon och 40 procent av samtliga äldre uppger att tv:n är deras främsta sällskap.
Hewings fruktar att siffrorna bara kommer att öka.
– Vid 2040 kommer antalet människor som är 75 år eller äldre i Storbritannien att ha dubblerats till omkring 10 miljoner. Med en snabbt växande befolkning så kommer även ensamheten att att växa om vi inte agerar nu, säger han.
Tillsatte ensamhetsminister
Den så kallade ”ensamhetsepidemin” har också fått regeringen att agera. I fjol inrättade Storbritannien – som första land i världen – en ensamhetsminister.
– För alldeles för många människor så är ensamheten det moderna livets mörka verklighet, sa premiärminister Theresa May i ett uttalande i samband med att ministerposten tillsattes i januari i fjol.
– Jag vill konfrontera denna utmaning för vårt samhälle och för alla oss som agerar mot ensamhet som drabbar äldre, vårdare, de som förlorat sina nära och kära, folk som inte har någon att prata med och dela sina tankar och upplevelser med.
”En ensamhetsepidemi”
I dag sitter Mims Davies, 44, på posten. Hon följer den plan för att tackla Storbritanniens ensamhetsepidemi som regeringen lanserade i oktober 2018. Campaign to end loneliness och Röda Korset ingår i en styrgrupp och ser till att planen följs.
– Att ha det högre upp på regeringens agenda och ha en uttalad strategi och en minister är väldigt viktiga pusselbitar för att Storbritannien ska kunna hantera och belysa den ensamhetsepidemi som vi har i landet, säger Campaign to end loneliness ordförande Estelle McCartney.
– Det är givetvis ett komplext problem och folk känner sig ensamma av många olika anledningar och det kan triggas igång av många olika situationer. Därför finns det ingen direkt lösning som skulle kunna komma att passa till alla.
Sociala sammanhang i stället för recept
Tre av fyra läkare uppger att de träffar uppemot fem patienter per dag som lider av ensamhet – vilket blivit en dyr kostnad för samhället. En del av den brittiska regeringens ensamhetsstrategi går ut på att samtliga läkare före 2023 ska kunna ordinera patienter till sociala sammanhang.
– NHS (den statliga brittiska sjukvården) har börjat rekommendera ”sociala förskrivningar”, säger Robin Hewings.
– Det bygger på att en vårdare kan koppla samman folk med små gemenskaper och statliga tjänster där de förbättrar sin hälsa och sitt välbefinnande genom att bli involverade i samhälleliga aktiviteter som volontär- och trädgårdsarbete.
Estelle McCartney är också positiv inför hur sjukvården hjälper till med att involvera fler i sociala situationer.
– Det är riktigt coolt, och det finns många spännande initiativ där man tittar på hur konst och kultur kan blandas in i detta. Men sociala förskrivningar har också klivit högre upp på agenda.
Inspirerad av södra Europa
Mims Davies, som också är idrotts- och civilminister, tycker att britterna borde lära sig av södra Europa – och ta bättre hand om sina äldre släktingar.
– Det är väldigt ofta som man är på semester – några stycken i en liten brittisk familj – och så ser man dessa stora uppsjöar av folk (i sydeuropeiska familjer) på stranden och tänker ’herregud, ser inte det där kul ut?’, säger Davies i en intervju med Telegraph.
Hon menar att var och en har ett ansvar att ta hand om sina äldre – och att det borde börja där.
– Vi har moraliska plikter som ett samhälle. Vi borde tänka på hela samhället och på de äldre i synnerhet när vi har kul, säger Davies.
– Vi befinner oss på en konstig plats där vi är helt okej med att dra runt på våra barn och njuta av våra liv tillsammans med dem – men tycker att släktingar utöver dem är mycket svårare.