Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Pentagons teori om flygkraschen: En bomb placerades på planet

Hänvisar till data från amerikanska satellitbilder

Anna Sjögren

Publicerad 2023-08-25

En minnesplats för Prigozjin växte fram i St Petersburg efter flygkrashen.

Pentagon avfärdar teorin om att Prigozjins plan sköts ner av ryska luftvärnsrobotar.

Istället misstänker man att en bomb placerats på planet eller att det utsatts för någon annan form av sabotage.

Under torsdagskvällen uttalade sig Pentagon om onsdagens flygkrasch nordväst om Moskva där Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin rapporteras ha omkommit.

”Vår första bedömning är att det är troligt att Progozjin har dött”, sa en talesperson för Pentagon under en pressbriefing på torsdagen.

Vad som orsakat den spektakulära kraschen är fortfarande oklart. Ryska myndigheter utreder händelsen som misstänkt brott mot reglerna om luftfartsäkerhet och drift av lufttransporter.

I sociala mediekanaler som står nära Wagnergruppen cirkulerar uppgifter om att planet skjutits ner, men några såna uppgifter har USA inte i nuläget.

Exakt vad man bygger sin teori på gick han inte in på. Men enligt Pentagon kan amerikanska satelliter kan upptäcka värmen från luftvärnsrobotar genom infraröda sensorer, och någon sådan aktivitet hade inte registrerats vid tiden för flygkrashen.

”Vi har ingen information som antyder att luftvärnsrobotar avfyrades mot flygplanet där Prigozjin rapporterats ha befunnit sig”, sa en talesperson för Vita Huset.

Teorin är istället att en bomb placerats på planet eller att det utsatts för någon annan form av sabotage.

Tio personer befann sig ombord på det störtade planet och kropparna har förts till ett bårhus för att identifieras. Ryska myndigheter har inte bekräftat att Prigozjins kropp är en av dem, men under kvällen uttalade sig president Putin om kraschen och beklagade Wagnerchefens bortgång.

– Han gjorde några stora misstag i livet, men han uppnådde också nödvändiga resultat, sa han i ett tv-sänt möte.

Han sa att han skickat sina kondoleanser till de dödas familjer och lovade att en ”fullständig utredning” om flygplanskrashen redan inletts.

Följ ämnen i artikeln