Så ska massvaccinering mot covid-19 gå till i Region Uppsala
Uppdaterad 2021-02-11 | Publicerad 2021-02-10
Om drygt en månad kommer de första personerna att få vaccinera sig i Region Uppsalas lokaler, som förberetts för den storskaliga vaccineringen.
Men hur många personer ska få vara i lokalerna? Och hur ska regionen se till att doser inte kasseras?
Det är frågor som regionen nu delvis kan besvara.
65-plussarna, som ingår i fas 2, blir de första som välkomnas in i lokalerna i mitten av mars. I nuläget rör det sig om elva lokaler i Uppsala län. Men det kan bli tal om ytterligare en i Uppsala kommun, där tre lokaler förberetts än så länge.
– Man skulle kunna komplettera dem med en mer centralt belägen lokal, för att fånga upp alla inne i centrum, säger projektledaren Emil Westin.
Om så inte blir fallet, kan de som vill vaccinera sig åka in till Fyrishovs F-hall, tio minuter från centralstationen.
Där kommer ungefär 30 personer i timmen att kunna få sprutor mot covid-19, till att börja med. Senare i vår och under sommaren, när betydligt fler ska vaccineras, kommer takten att skruvas upp. Då kommer närmare 100 personer i timmen att få vaccinet och lokalerna kommer att vara öppna även på kvällarna, inte bara dagtid som nu i början. Enligt Elisabet Karlsten som är personalansvarig för vaccineringen, kan det också bli aktuellt att hålla dem öppna under helger, men det är inte bestämt än.
– Vi har anställt ungefär 400 personer som ska hjälpa till med vaccineringen, säger hon.
Det här gäller vid vaccineringen
De som ska ta sprutan uppmanas att sprita händerna och ta på sig både munskydd och skoskydd samt ta av sig ytterkläderna innan de går in i lokalen, som är mellan 700 och 1 000 kvadratmeter.
Väl inne så behöver man fylla i en hälsodeklaration och legitimera sig innan man ställer sig i en kö som man blivit hänvisad till. I Fyrishovs F-hall kommer det att finnas sex köer, varav tre eller fyra är stängda under fas 2.
De som fått vaccinet ska sen sitta ner i 15 minuter innan det är dags att lämna lokalen, via utgången.
Till att börja med kommer Modernas vaccin att finnas i en del lokaler och Pfizers vaccin i andra. Det för att färre doser ska bli över i slutet av dagen, enligt Karlsten. En öppnad ampull med 11 respektive 5 doser håller inte längre än sex timmar, och regionen vet ännu inte hur den ska se till att några slattar inte förfars.
– Vi har inte löst den frågan än. Vi räknar med att ungefär 3–4 doser kommer att bli över varje dag, och funderar på om personal som jobbar inom vården ska kallas in under eftermiddagarna med 30 minuters varsel, säger Karlsten.
Senare under våren kommer alla tre vaccin att finnas på samtliga platser, men det kommer inte att bli fritt fram för de som ska vaccineras att välja vilket de vill ha.