Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Utpekade ledare: Vi har inte gjort något fel

Publicerad 2021-10-04

En rad sittande och före detta statschefer världen över anklagas för att ha hemlighållit stora tillgångar i skatteparadis, i den så kallade Pandoraläckan.

Många förnekar det helt, medan andra inte ser det som ett problem.

Rysslands president Vladimir Putin pekas inte ut personligen i avslöjandena, men kopplas genom andra honom närstående personer till hemliga tillgångar i Monaco. I en villa vid havet som köpts genom ett skalbolag i ett skatteparadis bor en kvinna som han uppges ha haft ett förhållande och fått ett barn med, enligt The Washington Post.

Detta viftar Kreml undan.

– I det här skedet är det helt enkelt inte tydligt vad den här informationen är och vad den handlar om, säger talespersonen Dmitrij Peskov, som säger att det inte finns något som kan kopplas till den ryske presidenten.

– Om det finns seriösa publiceringar som bygger på något konkret och hänvisar till något specifikt så kan vi ta del av dem med intresse.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – vald som en korruptionsbekämpare – uppges ha haft ett nätverk av skalbolag sedan nio år tillbaka. Ett bolag skrev han över på en medarbetare precis innan han blev vald, enligt avslöjandena, och Zelenskyjs fru ska ha fortsatt plocka ut pengar ur ett annat.

Presidentens talesperson vänder på anklagelserna och säger att de i själva verket styrker presidentens anti-korruptionsprofil, då syftet var att skydda pengarna från ”angrepp” av den tidigare presidenten Petro Porosjenkos styre.

Positiv kommentar

En europeisk ledare förekommer i läckan, Tjeckiens premiärminister Andrej Babis. Han skriver på Twitter att han ”aldrig gjort något fel eller olagligt” och kallar det en smutskastningskampanj.

Flera afrikanska ledare förekommer också. Elfenbenskustens premiärminister Patrick Achi, som uppges ha ägt ett bolag på Bahamas genom en ljusskygg stiftelse, enligt de läckta uppgifterna.

Detta tillbakavisar han med kraft och säger att bolaget inte har varit aktivt och än mindre sysslat med olagligheter.

”Att påstå något annat är ett allvarligt angrepp på sanningen såväl som på Patrick Achis medborgerliga och yrkesmässiga heder”, lyder ett uttalande.

Kenyas president Uhuru Kenyatta anklagas för att äga ett nätverk av skalbolag som förvaltar motsvarande hundratals miljoner kronor. Han bemöter det hela på ett annat sätt.

”De här uppgifterna kommer att göra mycket för att förbättra den finansiella transparens och öppenhet som vi förväntar oss i Kenya och i resten av världen”, berömmer han rapporteringen, utan att kommentera anklagelserna mot honom själv.

”Ingen hemlighet”

Att ha tillgångar i utländska bolag eller att använda skalbolag i olika syften går i flera fall på tvärs med makthavarnas yrkesroller, men det är i de allra flesta länder lagligt.

Jordaniens kung Abdullah II, som uppges ha köpt lyxfastigheter för miljardbelopp genom dessa upplägg, påpekar just detta. Kungens stab meddelar att det ”inte är någon hemlighet” att han äger ett antal bostäder i USA och Storbritannien. Det är varken ovanligt eller olämpligt och han har stått för alla kostnader själv, lyder ett uttalande.

Chiles president Sebastian Piñera är en av tre sittande sydamerikanska ledare som nämns. Han anklagas bland annat för att ha sålt en koppargruva till en av sina barndomsvänner genom ett bolag på Brittiska jungfruöarna, vilket han förnekar all kännedom om.

Flera pakistanska ministrar och nära medarbetare till Pakistans premiärminister Imran Khan pekas också ut. De anklagade nekar till att ha gjort något fel, men oppositionella röster höjs för att Khan ska avskeda dem.

– Om några felaktigheter kan bevisas så kommer vi att vidta lämpliga åtgärder, säger finansminister Shaukat Tarin, som själv är en av de utpekade, till Geo TV.