”Turkiet kommer att svara på hårdast möjliga sätt”
Uppdaterad 2017-03-13 | Publicerad 2017-03-12
Turkiet kommer svara på hårdast möjliga sätt efter att Nederländerna stoppat två ministrar från att resa in i landet, säger landets premiärminister.
Nu stoppar även Danmarks regering ett ministerbesök från Turkiet.
Samtidigt är en högt uppsatt turkisk politiker på besök i Sverige – Stockholmspolisen har gått in i stabsläge.
– Det har ju verkligen eskalerat till en ganska svår diplomatisk kris. Vi får väl se vad som händer från och med nu, men det är allvarligt, säger Paul Levin, direktör för institutionen för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Nu agerar även Danmark efter den diplomatiska kris som uppstått mellan Turkiet och Nederländerna. Nästa helg skulle statsminister Lars Løkke Rasmussen ha träffat Turkiets premiärminister Binali Yildirim i Köpenhamn – men Rasmissen skjuter upp mötet, skriver statsministern i ett inlägg på Facebook:
Statsministern skriver att han inte kan bortse från de retoriska attacker som kommit från Turkiet mot Nederländerna.
Stoppades vid bensinmack
På lördagen stoppades Turkiets utrikesminister från att landa i Rotterdam. President Erdogan och hans AK-parti kampanjar för fullt för att vinna röster inför en folkomröstning i april, där ett ja skulle ge Erdogan mer makt och möjlighet att sitta som president ända till år 2029.
Men med hänvisning till säkerhetsriskerna med att låta utrikesminister Mevlüt Çavusoglu hålla sitt kampanjtal – mitt i sluttampen av Nederländernas parlamentsval – stoppades ministerns plan från att landa i Rotterdam.
Senare på kvällen stoppades även Turkiets socialminister Fatma Betül Sayan Kaya vid en bensinmack. Hon skulle resa med bil från Tyskland till valmötet i Rotterdam, men stoppades av polis och eskorterades tillbaka till tyska gränsen.
Erdogan kallar Nederländerna för nazister
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Under ett tal i huvudstaden Ankara i går sade president Erdogan att Nederländerna är ”efterföljare till nazisterna, de är fascister”.
– Det stämmer ju in på den uppskruvade retorik som man använder sig av nu inför folkomröstningen, men det är ju förstås ett extremt uttalande, säger Paul Levin vid institutionen för Turkietstudier.
Även socialministern som kördes ut från Nederländerna har sagt att agerandet var fascistiskt och att hon blev bryskt och oförskämt behandlad, skriver nyhetsbyrån AFP. Och Turkiet kommer svara på Nederländernas agerande ”på hårdast möjliga sätt”, har premiärministern meddelat i en kommuniké.
– Det är svårt att spekulera i vad det skulle kunna bli. Man har redan meddelat att den nederländska ambassadören i Turkiet som är på semester inte är välkommen tillbaka ”på ett tag”. Erdogan har hotat med att nederländska politiker inte ska få landa i Turkiet. Om det blir ekonomiska sanktioner skulle det vara en väldig eskalering, säger Paul Levin.
Den uppiskade stämningen mellan Turkiet och EU-länder är något som kan gynna Erdogans regering, som präglas allt mer av nationalism och ett ”vi mot dom”-tänkande, enligt Turkietkännaren.
– Jag tror att de här konflikterna som har blossat upp med Nederländerna, Tyskland och andra är något som man från regeringssidan, eller ”Ja-sidan” är ganska nöjd med. Det här kan man använda i valkampanjen och i retoriken, säger Paul Levin, direktör för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Turkisk politiker på Sverigebesök
Även Sverige är en del av AK-partiets valkampanj. Före detta ministern Mehmet Mehdi Eker besöker i dag flera platser i Stockholm för att locka röster till ja-sidan. Polisen har gått in i stabsläge inför besöket, men vill inte berätta närmare om dagens händelser.
Ett möte som skulle ägt rum i en lokal i Norsborg har ställts in av lokalägaren, av rädsla för oroligheter. Istället flyttades mötet till Fittjaskolan, skriver TT.
Vid 11-tiden lade AK-politikern upp bilder från ett möte på Twitter. Mehmet Mehdi Eker skriver att han befinner sig i Sverige och träffar turkiska medborgare.