Barn skjuter varandra med softairgun

Publicerad 2014-03-07

Ser du skillnad på pistolerna?

Under veckan har ett antal händelser rapporterats där ungdomar hotat och skjutit med softairgun.

Att avgöra om man blir hotad med en softairgun eller en riktig pistol är i princip omöjligt. Ser du skillnaden?

Att unga brottslingar använder softairgun vid rån och andra liknande brott är relativt vanligt. På polisen i Västerort handläggs just nu flera ärenden där det vapen man använt misstänks vara en softairgun. 

– Ärendena där det förekommer pistolliknande föremål är många, vi har minst ett varannan vecka där den här typen av vapen förekommer, berättar Stephan Kiernan, sektionschef på ungdomssektionen Västerort i Stockholm.

Sköt utanför skola

Förra fredagen hotades en lärare på Krungårdsskolan i Blomstermåla med en softairgun av en högstadieelev. Hon blev mycket rädd och sjukskrevs efter händelsen. Tidigare i veckan sköt en tioårig pojke utanför en skola i Malmö och slutade inte förrän han blev ifråntagen vapnet, som visade sig vara en softairgun. På onsdagen väcktes åtal mot en 16-årig pojke för anstiftan till våldtäkt mot en 15-årig flicka, i samband med händelsen har han hotat och skjutit henne i ansiktet med en soft air gun. 

”Innebär samma ångest för offret”

Enligt Stephan Kiernan är det ingen skillnad att bli hotad med en riktig pistol eller ett pistolliknande föremål. 
– Den upplevda rädslan och hotet för brottsoffret skiljer ju sig inte från om det är ett riktigt vapen, det innebär samma ångest.

Stephan Kiernan tror också att valet av softairgun ibland är taktiskt från förövarnas sida.
– Som lagstiftningen ser ut i dag blir konsekvenserna om man åker fast med ett sånt här vapen och dömd för rån, så är det sällan eller aldrig som det blir grovt rån. Det blir en beräkning för dem som begår rån, anser han. 

”Kan i värsta fall ha dödlig utgång”

I Sverige är det i dag 18-års gräns på att bära eller använda en softairgun. Trots det får många ungdomar tag på dem. Att gå runt eller använda en softairgun kan även innebära en risk för den som bär den. 
– Många av de här ungdomarna har inget konsekvenstänkande. Drar de en softairgun mot en polis eller väktare kan konsekvenserna bli ödesdigra. De kan bli skjutna och skadade eller i värsta fall dödade, säger Stephan Kiernan.