Hälften av rösterna räknade på Krim
Uppdaterad 2014-03-17 | Publicerad 2014-03-16
Med hälften av rösterna räknade på Krim står det klart att 95,5 procent av väljarna bryta sig loss från Ukraina – och gå samman med Ryssland.
Valet fördöms av omvärlden.
95,5 procent av väljarna på Krim stöder ett samgående med Ryssland, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria enligt Reuters. 3,5 procent röstade för att stanna i Ukraina och 1 procent av rösterna var ogiltiga. Siffrorna kom från myndigheter på Krim vid 21.30 svensk tid när hälften av rösterna var räknade, enligt AFP.
Omkring 1,5 miljoner röstberättigade på Krim hade under söndagen att ta ställning till om Krim ska ingå i en union med Ryssland eller förbli ukrainskt men återgå till konstitutionen från 1992, vilket innebär utökad självständighet och ett närmande till Ryssland.
Frågetecken kring röstningen
Folkomröstningen underkänns av omvärlden och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har avböjt en inbjudan om att fungera som valobservatör eftersom den inte kommer från Ukrainas regering. Enligt myndigheter på Krim fanns dock 135 "inofficiella observatörer" från olika länder, uppger AFP. Samtidigt rapporterar ukrainska Kyiv Post att journalister inte släppts in för att bevaka röstningen i vallokaler i Simferopol.
Enligt den ryska nyhtesbyrån Interfax hade 75,9 procent av de röstberättigade deltagit i folkomröstningen klockan 18.00 på söndagen. Siffran för Sevastopol låg vid samma tid på 83,5 procent.
Muller från USA
De dagar då världen tyst såg på när ett land med våld tar över ett annats territorium är över, anser man vidare från amerikanskt håll.
EU:s utrikesministrar ska träffas på måndagsmorgonen, när det finns ett officiellt röstresultat, för att fatta beslut om de sanktioner som planeras mot Ryssland. Det handlar bland annat om att frysa tillgångar och förbjuda inresa i EU för ett antal ansvariga personer.
Det amerikanska presidentkansliet avvisar som väntat omröstningen. Vita huset kallar Rysslands agerande "farligt och destabiliserande".
Storbritanniens utrikesminister William Hague beskriver folkomröstningen på Krim som "en parodi på ett verkligt demokratiskt förfaringssätt".
Hans franske kollega Laurent Fabius uppmanar Ryska federationen att "omedelbart vidta åtgärder som kan avvärja en meningslös och farlig upptrappning i Ukraina".
Vill ansluta sig snarast
Krimhalvön kommer att agera snabbt för att ansluta sig till den ryska federationen, uppger Krims premiärminister Sergej Aksionov till den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Den lokala regeringen planerar att sammanträda på måndagsmorgonen för att be Rysslands president Vladimir Putin om tillstånd.
– Vi kommer att göra allt så snart som möjligt i överensstämmelse med alla lagliga procedurer, säger han.
JOHN GRANLUND OCH TT