Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Partiledarna drabbar samman

Uppdaterad 2013-10-16 | Publicerad 2013-10-15

Så förbereder sig din favorit

Bara drygt en vecka efter tv-debatten är det dags igen. I dag drabbar partiledarna samman i riksdagen.

Göran Hägglund tänker prata om att skrota landstingen, Jonas Sjöstedt om att hans politik är bra för kvinnor.

Och språkröret Gustav Fridolin fikar med en Obama-chef som uppladdning.

I tv-debatten var de verbala smockorna många och stundtals tuffa mellan främst statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Stefan Löfven.

Men någon repris på det kommer det inte att bli då Socialdemokraterna anförs av gruppledaren Mikael Damberg eftersom Löfven saknar riksdagsplats.

Partiledardebatten i riksdagen följer en viss ordning. Mikael Damberg inleder debatten, i egenskap av största oppositionsparti. Och följs av Fredrik Reinfeldt.

Vill skrota landstingen

Sist ut av alla är Göran Hägglund, socialminister och ledare för riksdagens minsta parti, Kristdemokraterna.

Han ska ägna hela sitt anförande åt att tala om vården. Bland annat kommer han att använda sig av en färsk forskarrapport som placerar svensk vård i Europatoppen.

– I rapporten sägs att man skulle spara två miljoner liv i Europa varje år om alla Europeiska länder skulle lyckas lika bra som Sverige med vården, säger Hägglund.

Men han kommer också att slå ett slag för ett förstatligande av vården, en idé som han lanserade på partiets riksting nyligen. Enligt Hägglund skulle det bädda för en jämlik vård över landet och vara ett sätt att använda resurserna mer effektivt.

– Vi måste börja våga prata om hur vi åstadkommer bästa möjliga vård för den enskilde patienten. Är det i nuvarande ordning med 21 landsting eller på ett annat bättre sätt? Jag tror vi kan bättre, säger han.

Frukost med Obamachef

Alla partiledarna har sina alldeles egna sätt att ladda för debatten. Språkröret Gustav Fridolin (MP) fikar sig i debattform. Han inleder morgonen med ett frukostmöte på sitt rum med Henry De Sio, tidigare chef för Obamas kampanj 2008 som är på besök i Sverige. Även Emma Rung, Miljöpartiets kampanjchef och tidigare medarbetare i Obamakampanjen, deltar. Ostmackor och kaffe serveras.

– Vi vill driva en valrörelse som handlar om att inte bara kasta saker på varandra i den politiska debatten, utan faktiskt bjuda in människor att vara med i politiken, och det är vad Henry gjort så bra i Obamakampanjen, säger Fridolin.

– Efter mötet hoppas jag kunna ta med mig känslan av att en debatt är viktig men viktigast är det alla människor som tror på Miljöpartiet och som hoppas på en ny regering gör på sina arbetsplatser och sina skolor.

Se här intill hur just din partiledare förbereder sig.

Så här förbereder de sig - och här är frågorna de ska trycka på

Oppositionen

Jonas Sjöstedt (V): Kommer att lyfta fram att vänsterpolitik gynnar kvinnor, miljön och de unga. Inför debatten har han läst på och gnuggat argument med personer ur hans stab.

Gustav Fridolin (MP): Äter frukost med tidigare chefen för Obama-kampanjen Henry De Sio inför debatten. Ska fokusera på skola och klimat.

Mikael Damberg (S): Ska pressa Reinfeldt på vad han lovade inför valen 2006 och 2010 samt resultaten av den förda politiken samt tala för S jobbförslag. Förbereder sig genom att gnugga argument med Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Passar på att träna kvällen före debatten för att rensa hjärnan.

Jimmie Åkesson (SD): Fokuserar i ensamhet inför debatten. Läser på. Ska främst angripa Reinfeldt och Löfven i debatten. Väntas enligt sina medarbetare fokusera på invandringen ur flera aspekter i sitt anförande.

Alliansen

Göran Hägglund (KD): Ska ägna hela sitt anförande åt vården. Har läst på och slipat argument i sitt tal med medarbetarna. Kvällen före debatten deltar han i möte med partiets verkställande utskott.

Annie Lööf (C): Kommer att tala om jobb och miljö. Försöker finna egen tid för att ladda inför debatten. Umgås med vänner, promenerar eller tar kanske en löprunda.

Jan Björklund (FP): Vill få debatten att handla om skola och jobb. För att ladda läser han på, gnuggar argument - och tar en skön långpromenad i skogen.

Fredrik Reinfeldt (M): Ska tala om jobb och ekonomi. Har läst faktaunderlag och pratat ihop sig med övriga Alliansledare.