Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Hål på valen – gaserna pyser ut

Publicerad 2014-05-03

Det verkar ha gått hål på den gigantiska blåval som ligger och ruttnar på en strand i norra Kanada.

Blåvalens uppsvällda kropp har börjat minska – och gaserna pyser ut.

– Jag hörde på radion i morse att gasen puttrar ut på något sätt, säger Charmine Daw, assistent till polischefen i Newfoundland.

Det var förra fredagen som den 25 meter långa, och döda blåvalen flöt upp på stranden vid Trout river i den lilla kanadensiska staden Newfoundland.

Den döde valen började ruttna och svälla och i torsdagskväll var valens mage så stor att byborna fruktade att den skulle spricka – och sprida sina inälvor och gaser över hela stranden.

Men nu verkar det ha gått hål på valen. Gaserna har börjat pysa ut och valens har sakteligen börjat minska i storlek. Det är ännu inte fasställt var gaserna puttrar ut, men klart är att ett hål har skapats som fungerar som en ventil.

– Den har börjat minska i storlek och det verkar ha gått hål på den, säger Charmine Daw.

Förvaras på museum

Den döde blåvalen har redan blivit en rejäl snackis i den lilla staden. Flera bybor har åkt för att titta på valen – trots den ohyggliga lukten som kommer i från den.

– Alla pratar om den. Varje radio och nyhetssändning handlar om valen, säger Charmine Daw.

Det nya i historien är att museumet Royal Ontario Museum ska ta hand om blåvalens skelett, och spara den för vidare forskning.

– Vi är nöjda över att kunna arbeta med  Royal Ontario Museum och bevara denna sällsynta val på ett meningsfullt sätt och samtidigt ge ett bidrag till kanadensisk vetenskap, sa Gail Shea på Havs- och vattenmyndigheten i Kanada, enligt den kanadensiska tidningen National Post.