"Det är tungt, man får sammanbrott..."

Uppdaterad 2013-11-12 | Publicerad 2013-11-11

Svenske pappan om försvunne Martee

Svenske Martee Petersson, 10 månader, är försvunnen med mamma Marjourie i tyfondrabbade Tacloban.

I dag är förhoppningsvis pappa Martin Petersson själv på plats:

– Min sambo har en bror som är polis, så jag ska börja med att gå dit, säger Martin.

Familjen Marjourie Edijer, 31, Martin Petersson, 43, och deras son Martee Petersson, 10 månader, bor i vanliga fall i Malaysia, där Martin arbetar som teknisk inspektör på Star Cruises. I förra veckan åkte Marjourie — som ursprungligen kommer från Tacloban — med sonen Martee till Filippinernas huvudstad Manila.

– Vi hade sista kontakten i torsdags kväll. Då var vi överens om att de skulle stanna i Manila. Men sedan valde hon att resa vidare till Tacloban i alla fall, berättar Martin.

Han har inte haft någon kontakt med henne sedan dess, men han har ändå fått information om att hon befann sig på ett hotell byggt av betong i Tacloban — med ett rum på andra eller tredje våningen — när tyfonen slog till.

”Föräldrarnas hus ligger i högen”

Själv reste han från Malaysia på söndageftermiddagen:

– Det var då bilden av vad som hänt började ändras. Först hette det att det bara var 100 skadade. Jag åkte från Malaysia till Manila i söndags eftermiddag, säger Martin, som hunnit fram till Cebu när Aftonbladet talar med honom. Martin var inbokad på ett flygplan från Cebu som skulle ha landat i Tacloban vid sex-tiden på tisdagsmorgonen, svensk tid. Men när Aftonbladets når honom vid 07.30-tiden är han fortfarande på flygplatsen i Cebu - något fel på planet han skulle flyga med gjorde att alla passagerare var tvungna att gå av igen.

– Det är frustrerande att inte komma dit, säger Martin som hoppas att han snart får lyfta till Tacloban.

Martin vet att Marjouries föräldrar också var i Tacloban när tyfonen kom, men inte var de befann sig:

– Om du har sett bilderna på plockepinnet i CNN, det är i den högen som hennes föräldrars hus ligger, säger han.

”Det är tungt”

Martin Petersson vet inte vad som väntar när han landar, men han har hört rapporter om att utlänningar och andra som är på väg in till Tacloban har rånats:

– Jag får köra efter hur situationen är när jag landar. Jag vet inte om det går att ordna transport in till Tacloban. Men när jag väl är på plats ska jag börja sökandet genom att gå till polisen, Marjourie har en bror som är polis i Tacloban, säger Martin, som har med sig flygblad som han planerar att visa vid olika uppsamlingsplatser.

Han låter förvånansvärt samlad när Aftonbladet talar med honom, men säger samtidigt:

– Det är tungt, det är det. Man får sammanbrott emellanåt...

Martin har redan köpt en returbiljett med ett flyg tillbaka till Cebu:

– Om jag märker att jag inte lyckas, så åker jag tillbaka inom ett dygn.