Demonstranter stormade departement

Uppdaterad 2014-01-27 | Publicerad 2014-01-26

Demonstranter stormade justitiedepartementet i Kiev under natten.

Aktivisterna har redan börjat bygga upp barrikader utanför byggnaden.
Nu varnar justitieministern Olena Lukash för undantagstillstånd om demonstranterna inte lämnar departementet.

Oroligheterna i Ukraina fortsätter. I går kväll stormade demonstranter en av justitiedepartementets byggnader i Kiev och krossade byggnadens fönsterrutor.

Demonstranterna har sedan tidigare tagit över stadshuset och jordbruksdepartementet i huvudstaden.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska demonstranterna inte ha mött något motstånd denna gång. De byggde snart upp barrikader utanför departementsbyggnaden.

Kan möta undantagstillstånd

Svaret från justitieministern Olena Lukash kom i stället under måndagsmorgonen.

Hon uppgav för lokala medier att ockupanterna snart kan möta ett undantagstillstånd, men vilka åtgärder det skulle innebära har ännu inte förtydligats.

– Om inte demonstranterna lämnar justitiedepartementet kommer jag att be det nationella säkerhets- och försvarsrådet att införa undantagstillstånd, sa hon enligt BBC.

Ryktas om ryska soldater

Men demonstranterna tycks inte skrämmas av justitieministerns varningar.

– Övertagandet av justitiedepartementet är en symbolisk handling utförd av revolutionens folk. Myndigheterna har blivit av med rättvisan, säger en demonstrant till BBC.

Under måndagsmorgonen fortsatte protesterna på Kievs gator, och uppgifter sprids nu om att ryska trupper kan kopplas in mot demonstranterna. Sajten Intellihub skriver att Spetznazsoldater kan vara på väg för att bistå ukrainsk polis.

Protesterna har också spridit sig till andra städer, bland annat i östra och södra Ukraina, där president Viktor Janukovytj anses ha stort stöd.

ANNONS