”Gasattacker mot skolflickor i Afghanistan”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-14

Rektor: Jag såg flera elever falla till marken

Flickorna hade samlats på skolgården för att läsa Koranen.

Plötsligt fylldes luften av en konstig lukt.

En efter en kollapsade flickorna – 84 av dem fick föras till sjukhus.

Afghanska myndigheter misstänker nu att extremister gasat flickorna för att få dem att inte gå till skolan, uppger nyhetsbyrån AP.

Den misstänkta gasattacken mot skolan Aftab Bachi i Muhmud Raqi i nordöstra Afghanistan inträffade i tisdags. Det var den tredje misstänkta gasattacken mot afghanska skolflickor på två veckor, uppger AP.

”Förgiftning”

– Afghanistans fiender ligger bakom den här förgiftningen. Jag är 100 procent säker på att det rör sig om förgiftning, säger Abdul Gani Hedayat, utbildningschef i Kapisa-provinsen, enligt AP.

Den misstänkta gasattacken i tisdags inträffade när flickorna samlats på skolgården för att läsa Koranen. Skolans rektor Mossena berättar från sjukhussängen att flickorna plötsligt föll ihop, en efter en.

– Jag såg flera elever falla till marken, säger hon enligt AP.

Vaknade på sjukhus

Flera lärare sa åt eleverna att gå hem. Mossena säger till AP att hon sen kollapsade och vaknade på ett sjukhus i Muhmud Raqi.

Totalt 98 personer – däribland 84 elever, 11 lärare och 2 städare – fördes till sjukhus i samband med händelsen.

Sonya Sidiqi, 13, som går i åttonde klass, berättar att hon kände lukten av något som liknade cigarettrök.

– Sen började det göra ont i mitt huvud och jag började kräkas, säger hon enligt AP. 

Tahira, 11, säger att hon kommer att gå tillbaka till skolan när hon blir bättre.

”Tänk om vi dör”

– Jag kommer att vara rädd när jag går tillbaka till skolan. Tänk om vi dör? säger hon enligt AP.

Tisdagens händelse är den tredje misstänkta gasattacken mot skolflickor i Afghanistan på cirka två veckor.

I måndags fördes 61 skolflickor och en lärarinna till sjukhus i provinsen Parwan efter att flera personer plötsligt svimmat. I slutet av april fördes tiotals flickor till sjukhus i Parwan efter att ha blivit exponerade för vad myndigheterna beskrev som starka ångor eller möjligen ett gasmoln, uppger AP.

Ingen tar på sig ansvar

Ingen grupp eller organisation har tagit på sig ansvaret för angreppen.

En utbildningstjänsteman i Parwan säger enligt AP att man inte hittat några bevis för att det som hände i måndags var en attack.

Han uppger att en av flickorna blev mycket dålig före de andra och antyder att det kan finnas psykologiska orsaker till att vissa blev dåliga, uppger AP.

1998 fick tiotals flickor i en skola i delstaten Tennessee i USA föras till sjukhus med symptom som illamående, yrsel, huvudvärk och andnöd efter att en lärare känt bensinlukt i klassrummet. Forskare som undersökte händelsen kom i en studie som publiceras i New England Journal of Medicine fram till att det inte förekommit någon exponering för gifter och att symptomen verkade ha psykologiska orsaker, skriver AP.

USA: utred

USA uppmanade under onsdagen Afghanistan att utreda händelserna vid de afghanska skolorna.

– Vi uppmanar afghanska myndigheter att genomföra en grundlig utredning av detta, säger Ian Kelly, talesman för amerikanska UD, enligt nyhetsbyrån AFP.

Asif Nang, talesman för det afghanska utbildningsministeriet, säger enligt AP:

– Det här var en attack genomförd av fienderna till det afghanska folket, fienderna till utbildning, fienderna till utveckling och fienderna till det afghanska folkets framtid.

ANNONS