Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Jobba i rätt län – tjäna tusenlappar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-09

Stora löneskillnader bland nybakade sjuksköterskor

Nya sjuksköterskor kan tjäna tusenlappar på att välja rätt arbetsgivare.

Sämst lön får sköterskorna i Värmland, Skåne och Västerbotten.

Ingrid Askelöf, 25, erbjöds 18 000 kronor efter tre års studier.

hoppas på höjning 22 000 kronor i ingångslön kräver Vårdförbundet. Det skulle ge Ingrid Askelöf, 25, en löneförhöjning på 3 300 kronor. ”Det känns väldigt långt borta att vi skulle få upp ingångslönen så mycket, men jag hoppas verkligen att vi får det”, säger hon.

Om en dryg månad tar ett par tusen studenter sin sjuksköterskeexamen. Då står arbetsgivarna på kö för att anställa dem. Men de nybakade sköterskorna bör tänka sig noga för innan de bestämmer sig var de ska jobba.

Aftonbladet kan i dag presentera unik statistik från Vårdförbundet som visar att det skiljer upp till 9 000 kronor i månaden i ingångslön mellan olika orter och arbetsgivare.

”Många är upprörda”

Ingrid Askelöf, 25, började direkt efter examen på Helsingborgs lasarett. I dag jobbar hon på Centralsjukhuset i Karlstad. Båda tillhör de sjukhus som erbjuder lägst ingångslön. När hon började jobba för två år sedan fick hon 18 000 kronor.

Nu har hon 700 kronor mer, trots att hon hunnit jobba inom både kirurgi, medicin och akutsjukvård.

– De säger att man ska hoppa runt mycket för att bredda sin kompetens och höja sin lön, men man kan inte höja lönen oavsett hur erfaren man är, säger hon.

Den som vill ha bättre betalt får istället söka sig till kommunerna. När Ingrid ringde ett bemanningsföretag erbjöds hon genast över 28 000 kronor för att jobba åt olika kommuner.

– Jobbet inom landstinget är väldigt givande och utvecklande. Kommunen kan kännas lite långdraget. Men jag kan tänka mig det under

en kortare period för att dra in lite pengar, säger hon.

Vårdförbundets förbundssekreterare, Eva-Lisa Krabbe, tycker att ingångslönerna är mer rättvisande än de snittlöner som nämnts i debatten.

– Många medlemmar har varit oerhört upprörda, för de känner inte igen sig i de här siffrorna. Eftersom löneläget varierar så mycket i landet blir snittlönerna orimliga, säger hon.

Nya förhandlingar

Hittills har förhandlingarna inte gett något resultat. På måndag, efter tre veckors strejk, träffas parterna på nytt.

– Vi kommer inte få igenom alla våra krav, men vi kommer att få ett avtal så småningom. Då får vi fortsätta jobba med det här. Man kan inte ändra värderingar med bara en konflikt, säger Eva-Lisa Krabbe.

Fotnot: I undersökningen har sjuksköterskor som tar examen i juni fått svara på vilka ingångslöner de blivit erbjudna när de sökt jobb inför sommaren 2008. Undersökningen är gjord av Vårdförbundet.