”Enda jag vill är att komma till Sverige”

Uppdaterad 2015-11-16 | Publicerad 2015-11-14

Afganska familjen Habibi.

FLENSBURG. Här är den nya sista anhalten innan flyktingarna når Sverige.

Efter regeringens skärpta gränskontroller är många flyktingar oroliga för att också gränsen till Danmark ska täppas igen.

– Det enda jag vill är att komma till Sverige och om vi kommer i väg snart tror jag vi kommer att lyckas, säger småbarnsmamman Habibe Habibi från Afghanistan.

Den lilla tågstationen i tyska Flensburg vid gränsen till Danmark är vanligtvis närmast folktom på fredagskvällar.

Men i kväll – dagen efter att regeringen täppt igen gränsen till Sverige – är det fullt med folk. Småbarn blåser såpbubblor och äldre män laddar sina mobiler.

Köpt DSB-biljett

Utanför står unga män och köar i en provisoriskt uppbyggd träfålla i väntan på nästa buss till Malmö. Som alla andra här har de köpt en DSB-biljett till Malmö för 66 euro. Många uppger att de nu är oroliga för att gränsen till Danmark nu också ska täppas igen likt i Sverige.

– Det har varit trafik hela dagen. Vi kör dem till Federica i Danmark och därifrån går tåg varje timme till Köpenhamn och Malmö, säger en av busschaufförerna på danska.

Enligt polisen i Flensburg märktes en tydlig tillströmning av flyktingar från och med att det svenska regeringsbeslutet blev känt - och personer utan pass inte längre kunde ta färjan till Trelleborg från Tyskland. I dag har ett 15-tal busslaster lämnat lilla Flensburg.

– Det har varit mängder av flyktingar sedan i går och alla vill nästan till Sverige, säger polisens presstalesman i Flensburg, Hans-Peter Schwartz.

Övergett färjetrafiken

Familjen Habibi från Herat i Afghanistan är några av de hundratals som övergett färjetrafiken och i stället reser landvägen till Sverige och målet – Malmö – efter det svenska beskedet.

– Vi drömmer om ett bättre liv, om jobb och skolgång till barnen, säger mamma Habibe Habibi.

Efter interjvun frågar pappan Rahmatullah Habibi vilken stad i Sverige som är den bästa för att hitta ingenjörsjobb åt honom och arbete som kock åt frun Habibe. Han nickar åt svaret att det är en svår fråga men att han, om han når Sverige, kommer att först antagligen tilldelas en placeringsort av Migrationsverket men att det sedan är fritt fram att välja.

– Det ska nog gå bra. Jag tänker att vi ska försöka lära oss svenska också, säger han.

Strax innan 22-tiden på fredagskvällen rullade de sista bussarna ut i mörkret från Flensburg. I dag kommer nya.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln