Ryssland rustar upp - satsar på kärnvapen
Publicerad 2015-04-15
Ryssland storsatsar på nya vapensystem i Sveriges närområde – och kärnvapen.
Det framgår av Försvarets materielverks tekniska underrättelserapport som Svenska Dagbladet tagit del av.
– I Ryssland ser man kärnvapen som det huvudsakliga skyddet mot ett fientligt väst, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Underrättelserapporten som blickar tillbaka på 2014 har nyligen skickats till regeringen och militära myndigheter. Där framgår att Ryssland gör en massiv satsning på militärmateriel, framför allt på sjö- och luftsidan.
Svenska Dagbladet har tagit del av rapporten och uppger att det totalt levererades cirka 250 flygplan och helikoptrar till det ryska flygvapnet under förra året.
Uppgraderar bombplan
Fredrik Westerlund på FOI säger att upprustningen är resultatet av den massiva modernisering som påbörjades 2010.
– Det vi börjar se nu är att satsningen på allvar börjar ge resultat. I stora drag följer det här den plan som man lade fram, säger han till Aftonbladet.
Samtidigt har Ryssland rustat upp tekniken på vissa flygplansmodeller, till exempel det kärnvapenbärande bombflygplanet Tu-22M3, som för en knapp månad sedan enligt Försvarsmakten flög "nära Gotland". Samma typ av plan övade bombfällning mot Stockholm påsken 2013.
Rapportförfattarna skriver att uppgraderingen av det strategiska bombflyget som kan bära kärnvapen pågår med "oförminskat fokus", uppger SvD.
Sänker tröskeln
Enligt Fredrik Westerlund har kärnvapnen kommit att spela en allt större roll för den ryska politiska ledningen.
– Trots att man har en tämligen modern och en av världens största kärnvapenarsenaler så lägger man ändå en stor del av medlen på att ytterligare modernisera och upprätthålla kärnvapenförmågan. Och under det senaste året har vi kunnat se hur man använt kärnvapenbärande plattformar för att signalera till västvärlden att hålla sig borta från konflikten i Ukraina. Vi har också sett att kärnvapen fått en allt tydligare roll i retoriken, säger Fredrik Westerlund.
Han oroas av utvecklingen:
– Det riskerar att leda till en situation när tröskeln för att ta till kärnvapen sänks. Att man skapar en stämning i Ryssland där man ser det som nödvändigt att använda kärnvapen eller i varje fall vifta med dem varje gång man känner sig trängd. Då finns det naturligtvis risk för missförstånd.
Satsar i närområdet
I Sveriges närområde har Ryssland, enligt rapporten som SvD citerar, placerat ut avancerade luftvärnssystem. I både Kaliningrad och på Kolahalvön finns nu det långräckviddiga systemet S400.
Till sjöss har Ryssland bland annat satsat på att sjösätta "den aktra skrovsektionen" till amfibieattackfartyget Sevastopol, skriver SvD. Systemet används för storskaliga landstigningsoperationer och uppges i rapporten beskrivas som en "resurs för maktprojicering" på långa avstånd. Dessutom har Ryssland fortsatt provturer med de nya fregatterna Amiral Gorsjskov och Amiral Grigorovitj, signalspaningsfartyget Jurij Ivanov och ubåten Rostov-na-Don.