Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Storbedragerska greps i Spanien

Uppdaterad 2015-05-25 | Publicerad 2015-05-09

Hon hette Maja Kurant och sålde sin lägenhet till mig.

Men jag träffade henne aldrig.

Hon visade sig vara en bulvan med flera olika identiteter – och internationellt efterlyst för grovt rån, kidnappning och grov våldtäkt.

Nu sitter hon häktad i Spanien.

I en kasse i min hall står hennes post.

Aftonbladets reporter Eric Tagesson.

Jag tyckte att det var lite konstigt, att säljaren aldrig var med när jag träffade mäklaren, varken vid kontraktskrivningen eller nyckelöverlämnandet.

Vid båda tillfällena företräddes hon istället av en bekant, vi kan kalla honom John, som hade fullmakt att sälja lägenheten i Nacka åt henne.

– Maja är utomlands.

– Maja är i Umeå på jobb, var förklaringen jag fick på varför hon inte kom på de två mötena.

Konstigt, men inte orimligt.

Köpet gick igenom. Jag fick mina nycklar av John på mäklarens kontor.

Men Maja Kurants post fortsatte att komma till min lägenhet. Det var räkningar, inkassokrav, brev från banken och reklamutskick.

Efter ett tag tröttnade jag, och försökte få tag på henne, utan att lyckas. Jag kontaktade John, som lovade att säga till Maja att göra en adressändring. Men posten fortsatte komma.

Jag ringde Skatteverket, som sa att det skulle utreda saken. Det tog närmare ett halvår.

Sedan i mitten på januari är Maja Kurant inte längre skriven i min lägenhet – och i en Systembolagetkasse ligger fortfarande bunten med hennes post.

Någonting gnagde i mig.

Så jag tog kontakt med John igen.

Nu berättade han mer om Maja.

John hade aldrig träffat Maja Kurant medgav han.

Hon var en bulvan.

– Och jag brukade vara ansiktet för dom bulvaner vi använder i våra affärer. Jag har ju hört talas om "Maja Kurant" innan. Hon stod skriven på några lägenheter som vi renoverade.

Maja Kurant hade alltså aldrig bott i min lägenhet, hon hade varit bulvan för det byggföretag som köpte, renoverade och sedan sålde den med rejäl vinst.

För företag får inte köpa privatbostäder. Därför stod Majas namn på papperen, John hade fullmakt och skötte allt praktiskt kring försäljningen.

Men det blev ännu mer komplicerat.

John berättade att han ett halvår innan jag köpte lägenheten, alltså hösten 2013, gifte sig med en kvinna, Helena. De hade känt varandra i åtta år, och har en gemensam dotter.

När de träffades hade hon ett annat namn, men bytte till Helena, och Johns efternamn.

I höstas åkte paret till Spanien för att fira Johns födelsedag.

– Vi skulle äta på en restaurang när det plötsligt dök upp fyra civilklädda poliser, berättar John.

– De satte på henne handbojor och förde bort henne inför ögonen på vår dotter.

Helena greps den 2 september, och sitter sedan dess häktad i Madrid.

Det visade sig att hon, enligt polisen, var identisk med Siuzanna Gubasheva, en internationellt efterlyst ryska, som levt i Sverige under falsk identitet, på flykt undan den ryska polisen i 13 år. Hon finns med bland Interpols efterlysta på deras hemsida.

Det hade John, säger han, ingen aning om.

Parallellt med att försöka lokalisera Maja Kurant försökte jag nu få reda på mer information om Helena/Siuzanna Gubasheva.

Beröringspunkter mellan dem båda fanns. Inte minst hur de beskrevs utseendemässigt av personer som haft kontakt med dem.

De var i samma ålder, hade långt mörkt hår och talade båda med brytning.

Helena/Siuzanna Gubasheva hade jag bild på, från Interpols hemsida, och hon har även varit med i Aftonbladet som en av de "21 mest jagade svenskarna" .

Till slut lyckades jag, genom kontakter, få ut en kopia på Maja Kurants svenska id-kort.

Likheten var inte bara slående, det var tveklöst samma person på id-kortet som på Interpols efterlysning.

Helena/Siuzanna Gubasheva var alltså samma person som "Maja Kurant" – lägenhetsinnehavaren.

John hade varit ansiktet utåt för en bulvan i lägenhetsaffärer. Bulvanen, Maja Kurant, visade sig vara hans egen hustru Helena, som också var internationellt efterlyst under namnet Siuzanna Gubasheva … utan att han visste det.

– Jag har ansökt om skilsmässa, säger John efter att lögnerna uppdagats.

Ansökan om äktenskapsskillnad kom in till tingsrätten i slutet på september.

Enligt Interpol är Siuzanna Gubasheva en 42-årig kvinna, född i Novosibirsk. Hon söktes av ryska myndigheter för att åtalas/avtjäna straff.

Enligt ryska myndigheter lockade hon i december 1997, tillsammans med fyra medgärningsmän två män till en lägenhet för att pressa dem på pengar.

Enligt planen skulle de fem använda både våld och sexuella övergrepp som påtryckning.

Siuzanna Gubasheva, som var bekant med männen sedan tidigare, bjöd in dem till en lägenhet och så snart männen hade kommit in övermannades de och utsattes för övergrepp i flera timmar. Deras händer fjättrades och deras ögon tejpades för. De utsattes för misshandel, hot och sexuella övergrepp med tillhyggen och hotades med pistolliknande föremål.  

Översatt till svenska lagar misstänktes hon för: grovt rån, grov våldtäkt alternativt grovt sexuellt tvång och olaga frihetsberövande.

Men Siuzanna Gubasheva kom undan – hon flydde till Sverige, och blev så småningom Helena.

Aftonbladet har varit i kontakt med de utsatta männens målsägarbiträde i Ryssland.

– Jag hoppas att hon förs till Ryssland och ställs inför rätta för sina fruktansvärda brott, säger advokaten.

Jag ringer till svenska polisens FAST-avdelning. FAST står för Fugitive active search team och deras uppgift är att lokalisera internationellt efterlysta.

De känner numera väl till att Helena och Siuzanna Gubasheva är samma person, att hon levt i Sverige i drygt femton år, och nu sitter häktad i Spanien.

– Men vi får ingen information om ärendet, det är ett ärende mellan Ryssland och Spanien nu, säger den polis på FAST jag talar med, som inte vill uppge sitt namn. 

Helena/Siuzanna Gubasheva har aldrig varit misstänkt för något brott i Sverige, och de brott hon misstänks ha begått i Ryssland 1997 är sedan flera år preskriberade enligt svensk lag, och därför hade hon inte kunnat lämnas ut härifrån.

Dessutom lämnar Sverige inte ut svenska medborgare till Ryssland.

I Spanien är reglerna annorlunda.

Det ligger därför nära till hands att tro att de ryska myndigheterna haft ögonen på Helena/Siuzanna Gubasheva en längre tid, och när hon lämnade Sverige tipsade ryssarna de spanska myndigheterna om att hon var efterlyst – och hon greps.

"Maja Kurant" har polismannen på FAST dock aldrig hört talas om.

Enligt Skatteverket kom Maja Kurant till Sverige från Tjeckien 2008. Eftersom Tjeckien är med i Schengen fick hon omedelbart så kallad uppehållsrätt.

– Hon kan ju ha gått till Skatteverket med något falskt dokument från Tjeckien, och på så sätt fått ytterligare en identitet, säger polismannen på FAST.

Under tiden hon levt i Sverige, under namnet Helena, har hon alltså gått till Skatteverket och visat handlingar på att hon heter Maja Kurant och kommit till Sverige från Tjeckien, och på så sätt fått ytterligare en svensk identitet.

Den har hon sedan använt för att agera bulvan åt sin make Johns bolag, och därmed få ersättning från bolaget – utan att John kände till det.

I över sju månader har Helena/Siuzanna Gubasheva/Maja Kurant nu suttit häktad i Spanien.

En förhandling om utlämnandet till Ryssland var planerad till slutet på mars, men har nu skjutits upp i väntan på ett departementsbeslut.

– Vi väntar beslutet inom en månad, säger en tjänsteman på domstolen.

Ryssland måste vid en förhandling, i första läget, övertyga domstolen om att Helena verkligen är identisk med den efterlysta Siuzanna Gubasheva. Därefter kan domstolen bedöma om skäl för utlämning finns.

Helena har ett juridiskt ombud i Sverige. Han vill inte alls uttala sig om processen mot henne, eller om hennes olika identiteter.

– Det är min klient inte betjänt av, säger han.

Hennes advokat i Spanien har inte svarat på Aftonbladets mejl eller samtal.

Sveriges ambassad i Madrid är inkopplade i ärendet, men handläggaren där hänvisar till UD:s presstjänst.

– Vi känner till ärendet, att en svensk medborgare sitter häktad efter en internationell efterlysning utfärdad av Ryssland, och ger den svenska medborgaren stöd i processen, säger Johan Tegel på presstjänsten.

Han säger att ambassadspersonal även, under april månad, besökt svenskan i häktet.

– Det är allt vi kan säga om ärendet.

Följ ämnen i artikeln