”Liv kan vara i fara”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-18

Amnesty kritiserar tvångsutvisning av irakiska migranter

Minst 14 irakier kommer med livet som insats tvångsutvisas från Sverige imorgon.

Det hävdar Amnesty International som nu uppmanar migrationsminister Tobias Billström, och Migrationsverkets generaldirektör, Dan Eliasson, att stoppa alla tvångsutvisningar till Irak.

Utanför Migrationsverkets förläggning i Kållered greps ett 70-tal demonstranter på tisdagsmorgonen.

– Det var inget stök eller våldsamheter, säger Thomas Fuxborg som är presstalesman vid polisen i Västra Götaland till Aftonbladet.

Uppemot ett hundratal demonstranter hade samlats utanför Migrationsverkets förläggning i Kållered för att demonstrera mot de planerade tvångsutvisningarna av irakierna.

70 greps

Polisens uppgift var att se till att Migrationsverkets transporter av irakierna kunde genomföras. De demonstranter som inte frivilligt lämnade det avspärrade området greps av polisen.

– Ett 70-tal valde att stanna kvar och blev gripna. Men det var inga konstigheter eller våldsamma vändningar.

Demonstranterna fördes med buss från platsen och efter att personerna hade identifierats och hörts om det misstänkta brottet ohörsamhet mot ordningsmakt, frigavs samtliga under morgonen.

En ovisshet

Enligt Göteborgsposten är fem av de irakier som nu ska utvisas från Västsverige. De ska åka med ett chartrat plan från Arlanda till Bagdad imorgon. Alla har dock inte lämnat förvaret i Kållered. Kvar finns 25-årige Kamaran.

– Ett par av mina kamrater har flyttats, troligen till Flen. Men jag är kvar här. Kanske ska jag flyttas, kanske får jag vara kvar en tid. De säger att det ska gå ännu ett plan till Irak om tre veckor, säger han till Göteborgsposten.

Liv i fara

Den planerade utvisningen har blivit uppmärksammad av bland annat Amnesty som menar att irakiernas liv vara i fara.

Amnesty säger sig av tillförlitliga källor fått veta att "minst 14 personer är från särskilt farliga provinser, från särskilt utsatta etniska och religiösa grupper samt sådana som riskerar förföljelse på grund av kön eller politisk åsikt".

– Människor som tillhör kristna eller etniska minoriteter eller som har engagerat sig politiskt är i riskzonen, säger Madelaine Seidlitz som är jurist vid Amnesty International till Aftonbladet.

Hon berättar att hotbilden ser lite olika ut, beroende på situationen för den utvisade.

– Men det handlar om en faktisk risk att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Det kan innebära gripanden men kan också innebära att man utsätts för hot, direkt våld eller att man rentav blir mördad.

Stoppa alla utvisningar

I december 2010 skickade Sverige tjugo personer till Bagdad. Fem av dessa var kristna.

Organisationen kräver nu att Sverige stoppar alla utvisningar till de irakiska provinserna, Ninewa (Mosul), Kirkuk, Diyala, Salah al- Din och Bagdad, samt andra farliga områden som delar av Al Anbarprovinsen. I stället bör dessa personer få asyl eller annat skydd i Sverige, anser Amnesty.

Amnesty International uppmanar migrationsminister Tobias Billström, och Migrationsverkets generaldirektör, Dan Eliasson, att stoppa alla tvångsutvisningar till Irak.

– Som migrationsminister ansvarar Tobias Billström för allt som de berörda myndigheterna gör i Sverige. Det sättet som Sverige agerar på, anser vi står i strid med våra internationella förpliktelser. Enligt vårt förmenande visar det som sker nu med de irakiska tvångsutvisningarna att den svenska processen inte är rättssäker. En del av de personerna borde redan ha fått skydd, säger Madelaine Seidlitz.

"Inget nytt"

Men kritiken från Amnesty International, Europarådet och UNHCR bekymrar inte direkt migrationsminister Tobias Billström.

– Det är ingenting nytt. Det här är saker som Amnesty har sagt i flera omgångar. Det är viktigt att komma ihåg att vi har ett rättssäkert system i Sverige som bygger på att myndigheter och domstolar prövar varje ärende individuellt, säger han till TT.

Amnesty är inte ensam i sin kritik. Även Europarådet och FN:s flyktingorgan UNHCR har uttryckt oro över utvisningarna.

UNHCR:s information ligger ibland till grund för Migrationsverkets bedömningar – men den säger bara något om situationen i en region, inget om individens situation, menar migrationsministern.

– Det är det som är skillnaden, det är också därför man når olika slutsatser, säger Billström.

– Man måste alltid kunna visa att man har ett enskilt skyddsbehov.

Säger inte kritiken någonting om hur det fungerar i Sverige?

– Nej, jag tycker tvärtom att det understryker vikten av att stå upp för den ordning som vi har, det vill säga att vi har självständiga domstolar i Sverige.

ANNONS