Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Låt trädgården blomma – resten av året!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-31

Blommor som står sig långt in på
hösten

Gör en skiss, tänk i nivåer – och du kan också få njuta av en så här prunkande rabatt.

Ser rabatten ut som en övervuxen djungel med utblommade högsommarblomster?

Vi hjälper dig att skapa drömrabatten som blommar ända fram till frosten.

Trädgårdsdesignern Yvonne Dengin Trädgårdsdesignern Yvonne Dengin

En trädgård som blommar från vår till höst är drömmen för de flesta trädgårdsägare. Blommorna ger trädgården liv. De bidrar med färger, himmelska dofter, och lockar till sig fjärilar och surrande humlor.

Dessvärre gör många misstaget att plantera perenner, rosor och buskar som har blommat färdigt ­lagom till att semestern är över. I augusti är det mesta utblommat och det enda som finns kvar är bruna blomrester och vissnade blad.

Men för dig som vill går det att njuta av en vacker trädgård hela vägen fram till den första nattfrosten. Ja, kanske hela året till och med.

Norska Yvonne Dengin har arbetat som trädgårdsdesigner i tio år. Tillsammans med fotografen Nina Dreyer Hensley har hon nyss kommit ut med boken ”En blommande trädgård – färg och form i rabatten”. Yvonnes främsta råd för en lång prunkande blomstersäsong är god planering.

– Genom att utgå från den rika växtpalett som naturen erbjuder kan man skapa en rabatt med fleråriga växter där det alltid finns något som blommar.

Bladen är också fina

Yvonne menar dock att det inte bara är blommorna som gör rabatten vacker. Bladverk, höjd och form är minst lika viktiga. Om du bara låter blommorna styra kommer rabatten med största sannolikhet att se bedrövlig ut när bladen vissnar ner efter blomningen.

– Knoppar, frökapslar, bär, och intensiva höstfärger är också väldigt dekorativa i en rabatt, så ta det lugnt med att rensa bort och klippa ned, när inte blommorna finns kvar.

Enligt Yvonne handlar trädgårdsdesign främst om att skapa en harmonisk helhet. Det innebär inte att man måste följa en massa strikta regler utan bara om att man måste ha en plan. En plan om vilken stil man vill ge sin trädgård.

Vill du skapa en minimalistisk, modern rabatt, en skir romantisk känsla i rosa toner eller vill du satsa på en nordisk naturträdgård?

– Låt hjärtat vara med när du väljer stil. Utgå från din favoritväxt och bygg vidare på den. Kontrollera dock att dina älsklingar har samma krav på växtplats, och att inte alla blommar i juli om det är då du är på semester.

Möblera om i trädgården

Att småpyssla lite i sin rabatt är ju något av det bästa med att ha en trädgård. På samma sätt som man då och då byter kuddar, gardiner och dukar inomhus kan man relativt enkelt förändra rabattens utseende och innehåll, i motsats till trädgårdens grundform.

– I rabatten går det mesta att flytta och man ska inte tro att den inte får förändras. Om man vill går det utmärkt att variera färger, former och texturer från det ena året till det andra.

Ett sista tips som Yvonne vill dela med sig av är att plocka fram kameran.

– Fotografera gärna trädgården då och då under hela säsongen så ser du vid vilka tidpunkter den verkar mindre intressant. I vinter kan du ta fram bilderna, drömma dig fram till våren och påbörja planeringen för din önskerabatt.

Höstens mest grönskande växter

Här är Yvonne Dengins favoriter som lyfter rabatten ända fram till frosten.

Läs mer:

Sanna Lundell

Följ ämnen i artikeln