Värsta branden på 15 år

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-24

Hundratals lyxvillor hotade – flera kändishus har förstörts

NYA SKOGSBRÄNDER I LYXKVARTEREN. Hundratals hus har evakuerats och över 30 hade på lördagen brunnit ner i Malibu nära havet utanför Los Angeles.

Filmstjärnan Matthew McConaughey och Red Hot Chili Peppers-basisten Flea finns bland de tusentals som flytt undan lågorna.

Över 50 hus – däribland Fleas villa – har förstörts och ytterligare flera hundra hotas av elden.

Branden beskrivs som den värsta på 15 år och nytt undantagstillstånd har utlysts.

TOTALSKADA. Dussintals hus har slukats av lågorna.

Vid lunchtid på söndagen hade man fått kontroll på cirka 25 procent av den våldsamma skogsbränderna som rasar längs Kaliforniens gräddhylla utanför Los Angles.

– Det undantagstillstånd jag utlyste förra månader har återinförts, så ingen tid går förlorad för att skaffa de resurser vi behöver för att bekämpa bränderna och hjälpa de invånare som drabbats, säger guvernör Arnold Schwarzenegger i ett uttalande idag.

Minst 51 hus har nu totalförstörts, tusentals människor har evakuerats och mer än 20 kvadratkilometer mark har hittills brunnit.

”Som en blåslampa”

– Elden är som en blåslampa med en kraftig hårfön bakom och den har nått centrala Malibu, sa Sam Padilla, talesman för brandkåren i Los Angeles County, till tv-kanalen CNN sent på lördagskvällen.

Flera personer har skadats, bland annat ett halvdussin brandmän.

Helikoptrar har tömt pooler vid lyxvillorna i jakten på nytt släckvatten och röken kändes på mils avstånd.

Mäktiga rökmoln syntes över lyxkvarteren nära havet där stjärnorna har sina hem väster om Los Angeles. Då hade elden tagit sig över den berömda kustvägen Pacific Coast Highway längs kusten och närmade sig mer tättbefolkade områden i rasande fart.

Slukade bilsamling

Larmet om de nya skogsbränderna kom vid halvfyratiden natten mot lördag lokal tid. Då vaknade invånarna i Corral Canyon av röklukt och slog larm om att det brann i ett grönområde i närheten.

– De bankade på min dörr och skrek att jag måste ut omedelbart, säger frilansfotografen Carol Sue Stoddard till nyhetsbyrån AP.

Hon såg hur elden snabbt åt sig ner från kullarna ner mot hennes hem. Först tog träden runt miljondollarhuset eld. Sedan slukade lågorna både villan och hela hennes bilsamling, ett dussin fordon som var oförsäkrade.

– Jag stannade tills det blev svårt att andas och såg hur gnistorna flög runtomkring mig. Det var fortfarande mörkt och jag såg knappt något för röken. Jag hann knappt få med mig någonting, inte ens mitt pass, säger Stoddard.

1.750 brandmän

– Vi flydde när elden nådde bakdörren. Hade vi stannat 30-40 sekunder till så hade vi blivit stekta sa min son, berättar Sia Hodjatie för CNN.

– Vi såg lågorna runt huset och det var otroligt kraftig rök. Det var väldigt, väldigt obehagligt.

På söndagen jobbade 1.750 brandmän för att bekämpa elden.

45 brandbilar, ett 20-tal helikoptrar och två bekämpningsplan specialtillverkade för vattenbombning hade satts in för att få kontroll på elden.

Los Angeles redo

Branden rasar längs den berömda kustvägen Pacific Coast Highway och brandkåren uppmanade bilister att vara försiktiga.

I 12-miljonstaden Los Angeles förberedde sig brandkåren i centrum på att rycka ut om elden närmade sig stadsgränsen.

– Vi är mycket bekymrade och har högsta beredskap. All ledig personal har kallats in och de har utrustning med sig och kan rycka ut när som helst om det behövs, säger en talesman för brandkåren i centrala Los Angeles.

Bland supertjärnorna som har hus i Malibu finns Barbra Streisand, Cher, Jon Bon Jovi, Brad Pitt och Angelina Jolie, Britney Spears, Nicolas Cage, Halle Berry och Pamela Anderson.

Mel Gibsons Malibu-hus är till salu efter att Britney Spears flyttat in i grannhuset.