Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Odla i kruka

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2007-05-14

Anlägg en köksträdgård – på balkongen

En hink, en byrålåda eller en gammal diskbalja kan snabbt och enkelt förvandlas till en liten köksträdgård.

– Man kan odla i det mesta, säger trädgårdsexperten och författaren Lena Israelsson.

Även utan minsta gräsplätt eller trädgårdsland går det att odla sina favoritgrönsaker. Balkongen eller en solig fönsterplats duger utmärkt. Det behövs bara en kruka eller annat kärl med kanter och en botten, lite jord och några frön.

– Man kan odla i allt från en känga till ett badkar, säger Lena Israelsson trädgårdsexpert och författare till ”Handbok för köksträdgården” (Wahlström &Widstrand).

Anpassa kärlet

Hon menar dock att man förutom att använda riktigt näringsrik jord också bör tänka på att anpassa odlingskärlet efter det man odlar. Storleken på den fullvuxna plantan och växtens rotsystem avgör.

– Bladväxter och kryddor, till exempel persilja och koriander, behöver yta, men inte så mycket djup. Då kan en byrålåda funka bra. Men ska man odla tomater krävs framför allt ett djupt kärl, varför inte en hink?

Tänk stort!

Lena Israelsson tipsar också om att man kan tänka stort.

– Man kan odla träd, perenna blommor och andra fleråriga växter i ett kärl. Själv har jag en tre meter hög syrén som jag odlat upp i en gammal lövkorg.

Men det är inte bara för den trädgårdslöse som köksland i krukor är en bra lösning. Även för dig med trädgård är fördelarna många – du slipper ogräs, odlingen blir väl avgränsad och hanterbar. Dessutom är det snyggt!

Såhär enkelt är det:

Så får du fina grönsaker:

Tips!

Med krukor kan du:

Fler tips och idéer:

Johan Gunnarsson

Följ ämnen i artikeln