Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Så får du trädgården att överleva semestern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-02

Bästa råden till dig som åker bort

Efterlängtade semestertider är äntligen här?

Dags att besöka nära och kära, få luftombyte och inte minst sol och bad.

Aftonbladet ger dig bästa semestertipsen för rabatterna. Nästa vecka tar vi itu med krukväxterna.

I Aftonbladets gröna semesterskola får du de bästa råden om hur du kan ta semester med gott samvete -och komma hem till en grönskande trädgård.

Sommaren är i sitt esse, trädgården prunkar, krukväxterna har pånyttfötts? och samtidigt är det dags att resa bort.

Vare sig det handlar om en vecka i Grekland, på landet eller hos släktingarna i Småland är det en tanke som förr eller senare smyger sig på en: Hur ska vi göra med trädgården? Hur ska det gå för tomatplantorna på verandan?

Visst längtar vi alla efter semester och miljöombyte. Men samtidigt måste våra ”gröna husdjur” ha sitt för att överleva och trivas.

Tjänster och gentjänster

Många gånger kan den allra bästa lösningen vara att dela tjänster med grannar, släkt och vänner. Klipper du min gräsmatta, vattnar jag dina krukväxter. Passar du mina sticklingar, ser jag efter din katt. Bra för såväl hem och trädgård som för grannsämjan!

Men? ibland fungerar det helt enkelt inte så i verkligheten.

Är du en av dem som står där med väskan packad, nyckel i handen och fortfarande ingen som kan passa din grönska?

Lugn, det finns mängder av bra sätt för att få trädgården att överleva semestern!

Det finns enkla och snabba lösningar som passar bäst för korta perioder, och det finns lite mer avancerade lösningar som kan vara bra att använda sig av även när man är hemma.

Automatiska bevattningssystem är ett exempel. Här finns det olika lösningar beroende på om det gäller en gigantisk tomt eller mindre veranda. Att införa ett avancerat bevattningssystem som täcker in hela trädgården är kostsamt och kräver en del ­planering, men kan å andra sidan vara en mycket bra investering om man inte kan eller hinner vattna själv. De enklare bevattningssystemen, till exempel dropp­bevattningssystem som passar bra till exempelvis utekrukor eller grönsaksland, är smidiga och kräver varken stor investering eller planering.

Njut av semestern!

Vad du än väljer för lösning –påkostade bevattningssystem, hjälpsamma grannen eller hemmasnickrade droppkorkar – är det viktigaste att du känner att du kan sluta oroa dig och i stället börja njuta av semestern och komma hem utvilad till en välmående sommarträdgård!

5 goda råd till dig som åker bort

Läs också:

Fler trädgårdstips:

Lisa Lemke (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln