Det mesta talar för Trump – men inget är klart

De som absolut inte vill se Donald Trump som partiets kandidat fick det halmstrå de så längtat efter.

Miljardären är fortfarande överväldigande favorit men förlusten i Ohio gör det svårare för honom att nå det nödvändiga antalet delegater.

Om allt avgörs på konventet kan vad som helst hända. Hoppas motståndarna.

Följ ämnen
Donald Trump

Primärvalen i Florida och Ohio var ytterligare ett av dessa avgörande tillfällen där det i förväg annonserades att allt efteråt skulle vara klart. Så tyvärr måste jag kanske göra några besvikna. Även om det mesta talar för Trump är inget ännu klart.

I och med att Trump inte vann Ohio är det tillräckligt jämt för att de rent matematiskt ska återstå 1-2 månader innan vi säkert vet om han når den majoritet han behöver.

I valrörelsen 2012 höll Mitt Romney på ända in i början av juni innan han fick ihop tillräckligt med delegater för att inte kunna utmanas. Samma sak i kampen mellan Clinton och Obama 2008.

Fram till nu har Trump vunnit drygt 40 procent av alla delegater i primärvalen. Han behöver vinna 50 procent för att vara helt säker.
Att Marco Rubio nu kastar in handduken kan innebära ett lyft för Trump. Han får visserligen i Ted Cruz en tydlig utmanare som gör att anti-Trump rösterna koncentreras till en kandidat (Kasich är i praktiken borta i delegatracet). En högerpopulist och en högerextremist slåss om republikanernas nominering.

Men man kan också utgå ifrån att ett antal av Rubios supportrar kommer att välja Trump istället för Cruz. Därmed kan det gå snabbare för Trump att komma upp i de 1 237 delegater som han behöver för att säkert bli vald vid konventet.

Viktigt blir också vad som händer med de knappt 200 delegater som Rubio hittills samlat ihop.

För Cruz blir det mycket svårt att nå den nödvändiga majoriteten. Men genom att stanna kvar kan han sätta krokben för Trump.

Främsta motivet för både honom och Kasich att kämpa ända in i kaklet är att om de kan hindra Trump har de själva chansen att bli valda som kompromisskandidat vid republikanernas konvent i Cleveland i juli.
Under nattens primärval visade Trump än en gång vilken stark kandidat han är. Hur grovt språkbruk Trump än använder verkar inget avskräcka hans anhängare. Inte ens när hans egna pucklar på folk som stör Trumps valmöten så verkar det skada fastighetsmiljardären. Allt rinner av honom på ungefär samma sätt som allt rann av Silvio Berlusconi, den italienske affärsmannen som man kan se som Trumps förebild.

Berlusconi lyckades med det som Trump nu försöker göra. Att övertala befolkningen att han som framgångsrik affärsman är extra väl lämpad att styra landet även om han helt saknar politisk erfarenhet.

Berlusconi sågs som ett skämt i omvärlden men italienarna tog honom på största allvar och valde honom tre gånger till landets premiärminister.
Roger Cohen, krönikör i New York Times varnar amerikanerna.

– Ingen som såg Berlusconi komma till makten och som nu ser Trumps framgångar kan undgå att dra paralleller. USA är moget för Trump precis som Italien var moget för Berlusconi.

Hos demokraterna framstår det som alltmer uppenbart att Hillary Clinton tar slutsegern. Sanders kommer att fortsätta kämpa, han har pengarna. Vilket kan vara bra för Clinton då det gör att hon måste skärpa sitt budskap.

En tid återstår innan vi vet säker men mitt stalltips är att det som i höstas framstod som helt osannolikt blir verklighet. Donald Trump blir republikanernas kandidat. Hans ställs mot Hillary Clinton.

Ett normalt valår hade det varit fördel Clinton men nu är vem som vinner den kampen högst osäkert.