Lambertz i mejl om Quick: Våra "fakta" är pulveriserade

Publicerad 2012-09-19

Efter Hannes Råstams bok om Quick blev Göran Lambertz "missmodig".

I ett mejl till förre åklagaren Christer van der Kwast skriver Lambertz om Råstam:

– Han har mer eller mindre pulvriserat våra "obestridliga fakta", avslöjar Expressen i dag.

Expressen har begärt ut mejl som skickats till och från justitierådet Göran Lambertz mejladress på Högsta domstolen.

Lambertz "missmodig"

Efter att Lambertz läst Hannes Råstam bok "Fallet Quick: Att skapa en seriemördare", skriver han ett mejl den 14 augusti till Christer van der Kwast, som var åklagare och Seppo Penttinen, förhörsledande polis i fallet:

– Jag har nu sent på nattkröken läst ut Hannes Råstams bok och är lite missmodig. Ska jag vara ärlig känns det som om han mer eller mindre pulvriserat all våra "obestridliga fakta".

Göran Lambertz planerade vid tillfället att skriva en debattartikel om fallet Quick, och fick stöd från van der Kwast som uppmanade honom att inte "tappa sugen".

Lambertz debattartikel publicerades den 20 augusti i Dagens Nyheter. Där tog han upp fem omständigheter som han menade var svårförklarliga för dem som anser att anklagelserna mot Quick var påhittade.

Stort stöd av van der Kwast

Mejlkonversationerna visar att han haft hjälp i sina resonemang av van der Kwast, Penttinen, försvarsadvokat Claes Borgström och journalisten Gubb Jan Stigson som hela tiden förespråkat att Quick är skyldig.

I SVT:s Aktuellt debatterade kriminologen Leif GW Persson med Göran Lambertz om Quick. Efteråt var Persson så upprörd att han uppgav: "Den jäveln ska jag aldrig mer prata med", till Aftonbladet.

I mejlkonversationerna får Lambertz senare stöd, visar mejlen Expressen fått fram:

– Jag tycker att du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter? skriver advokat Claes Borgström.