Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

SDU bildar europeiskt ungdomsförbund

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-06-30

Ska samarbeta med tre främlingsfientliga förbund i Europa

Sverigedemokraternas ungdomsförbund söker vänner - över gränserna.

Idag lanserade förbundet ett samarbete med tre främlingsfientliga organisationer i Europa.

– Vi bildar ett gemensamt nationellt ungdomsförbund, säger Gustav Kasselstrand, ordförande i SDU.

Tidigt på söndagskvällen anordnade Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, ett seminarium vid Drottens ruin i Visby på tema "Ungdomen och nationen i 2010-talets Europa".

Talare från de främlingsfientliga ungdomsförbunden Ring Freiheitlicher Jugend (Österrike), Front National de la Jeunesse (Frankrike) och de Vlaams Belang Jongeren (Belgien) fanns på plats.

Ett gemensamt ungdomsförbund

Inför mötet lanserade Gustav Kasselstrand, förbundsordförande i SDU, ett "fördjupat samarbete" mellan organisationerna.

– Vad vi har gjort de senaste åren är att träffats i stora delar av Europa och haft ett informellt samarbete. Det vi kommer att lansera ikväll är ett officiellt samarbete där vi bildar ett gemensamt nationellt ungdomsförbund på en övernationell nivå, säger han.

"Kan ha utbyte med"

Samarbetet är enligt Kasselstrand förankrat inom Sverigedemokraterna, som deltar i ett liknande samarbete under namnet "European alliance for freedom", som samlar främlingsfientliga partier i hela Europa. 

– Nu skapar vi Young european alliance for freedom. Det ligger i linje med vad Sverigedemokraterna har bedrivit de senaste åren, säger Kasselstrand.

– Det här är de tre ungdomsförbund som jag bedömer att vi har bäst möjligheter till utbyte med och kan dra lärdomar av, säger han.

"Radikal nationalism"

Redan förra året bjöd SDU in Ring Freiheitlicher Jugend till Almedalen, vars moderparti FPÖ ideologiskt ligger nära Sverigedemokraterna.

Att gästlistan nu utökas, och att samarbetet fördjupas och formaliseras, beskriver Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs Universitet, som en tydlig markering från SDU:s sida - mot moderpartiet.

– FPÖ beskrivs ofta som ett högerpopulistiskt parti medan Vlaams Belang och Front National ofta beskrivs som högerextrema, säger han och fortsätter:

– Om SDU menar att man delar samhällssyn och ideologi med Front National och Vlaams Belang är det ett uttryck för att det är en radikal nationalism som är SDU:s kärna, snarare än den socialkonservatism som Jimmie Åkesson pratar om.

Följ ämnen i artikeln