New York Marathon ställs in

Uppdaterad 2012-11-03 | Publicerad 2012-11-02

Borgmästare Michael Bloomberg meddelade på fredagen att New York City Marathon ställs in.

– Det är klart att det är frustrerande för oss som skulle springa, men samtidigt litar jag på att man har tagit rätt beslut, säger Sofia Hedström, 33, som skulle springa loppet på söndag.

Till en början gav borgmästaren klartecken till att loppet skulle kunna genomföras på söndag, trots stormens framfart vid USA:s östkust.

Det väckte ilska hos flera stormdrabbade New York-bor.

Andra menade att det hade varit positivt att låta loppet bli av, med tanke på alla intäkter det för med sig.

Men på fredagen kom alltså beslutet att arrangörerna och borgmästaren väljer att ställa in New York Marathon.

Återhämtar sig fortfarande

”Vi har beslutat att ställa in NYC marathon”, twittrades även ut från borgmästare Michael Bloombergs kontors officiella Twitterkonto.

Beslutet kom efter kritiken om att det inte är läge för ett maraton i New York.

De stormdrabbade områdena återhämtar sig fortfarande efter Sandys framfart och många hushåll är fortfarande utan el. Minst 40 personer i New York har mist livet i stormen.

Omkring 40 000 personer från hela världen väntades delta i New York Marathon. Startskottet skulle gå vid Staten Island, ett av områdena som enligt AP drabbats hårdast av stormen.

”Litar på att det är rätt beslut”

”Vi kan inte låta en kontrovers kring ett sportarrangemang, inte ens över ett så meningsfullt som det här, avleda uppmärksamheten från det viktiga arbetet som görs efter stormen för att staden ska komma på rätt spår igen”, säger Michael Bloomberg i ett uttalande enligt AP.

En av dem som planerade att springa New York Marathon på söndag var journalisten Sofia Hedström, 33.

Hon är besviken, men förstår att borgmästaren väljer att ställa in loppet.

– Det är klart att det är frustrerande för oss som ska springa, men samtidigt litar jag på att han har tagit rätt beslut, säger Sofie Hedström till Aftonbladet.

”Bara att acceptera”

Hon påpekar att det hade varit bra om beslutet hade tagits tidigare.

– Jag bor ju här så mig påverkar det inte med resor, men jag kan bara föreställa mig hur frustrerande det måste vara för alla som kommer med flyg från andra länder. Men i en sådan här situation är det bara att acceptera. Det beslutet som är bäst för New York måste tas, säger Sofia Hedström.

Enligt henne är New York inte sig likt sedan monsterstormen Sandys framfart.

– Det är en spökstad. Stämningen är dämpad och många är utan el. Det är väldigt mörkt, tyst och ruggigt, säger Sofie Hedström.

Enligt New York Times är det historiskt att loppet ställs in – det har sprungits varje år sedan 1970.